Hlavní obsah

Žalobce zastavil stíhání muže, který se zastal bezdomovců před policií

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Státní zástupce zastavil trestní stíhání Richarda Frištenského, který byl obviněn z útoku na úřední osobu, když se začátkem října zastal bezdomovců při zásahu městské policie na pražském Andělu.

Na služebně jsem musel nahý dělat dřepy, řekl muž, který se zastal bezdomovcůVideo: Novinky

 
Článek

O rozhodnutí zastavit trestní stíhání informoval Novinky Richard Frištenský. "V úterý byl informován můj právní zástupce, že bylo zastaveno mé trestní stíhání. Hlavní roli v tom hrála zveřejněná nahrávka, na které tvrzení strážníků není patrné. Státní zástupce obvinění ihned shodil ze stolu jako neodůvodněné," uvedl Frištenský s tím, že kdyby obvinění zůstalo jen na svědeckých výpovědích strážníků a taxikářů, byl by zřejmě odsouzen.

Událost se stala 6. října na Andělu, kde strážníci přijeli řešit pití alkoholu na zastávce MHD. Při poutání bezdomovce, který nechtěl předložit doklady, strážníka napadla 34letá žena. Tu městský policista okamžitě povalil na zem takovým způsobem, že to u kolemjdoucích vyvolalo negativní reakce.

Nejvíce zásah strážníků vadil právě Richardu Frištenskému, který se ženy zastal a začal strážníka odtahovat. Ten ho spoutal a s kolegyní mu nastříkal do očí pepřový sprej. Frištenský Novinkám později řekl, že ho policisté obvinili z útoku na úřední osobu, protože měl jednoho z nich udeřit pěstí do zátylku. To Frištenský odmítal a státní zástupce mu dal nyní za pravdu.

Inspekce městské policie už v minulosti rozhodla, že strážníci v zákroku nepochybili. Inspekci vadilo pouze použití pepřového spreje. Policie tak nadále stíhá pouze bezdomovkyni, která napadla strážníka holí a čepicí.

Reklama

Výběr článků

Načítám