Hlavní obsah

Devět lidí se v Liberci přiotrávilo oxidem uhelnatým z karmy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec
Aktualizováno

V Liberci se ve středu přiotrávilo sedm dospělých a dvě děti oxidem uhelnatým. Osm lidí se přiotrávilo v domě v Rybářské ulici, další přiotrávenou ženu ošetřili v noci záchranáři v Pražské ulici. "Nikdo ze zdravotníků nic podobného nepamatuje, tolik případů otrav ošetříme běžně za celý rok, a ne během jedné dvanáctihodinové služby," řekl ředitel záchranné služby Libereckého kraje Stanislav Mackovík.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Už dvě hodiny po půlnoci vyjížděli záchranáři do Pražské ulice, odkud do nemocnice vezli ženu, která se přiotrávila oxidem uhelnatým. "Byla ve vážném stavu, proto byla později převezena do Prahy do barokomory," řekl Mackovík. Pobyt v hyperbarické kyslíkové komoře může totiž těm, kdo se nadýchali kouře či plynu, výrazně pomoci. V pět ráno pak záchranáři poprvé vyjížděli do Rybářské ulice, k muži, který zkolaboval.

"S otravou jsme to v tu chvíli vůbec nespojovali," řekl Mackovík. Ze stejného domu si pak záchranku znovu přivolali krátce před 09:30. Postiženo bylo pět dospělých a dvě děti. "Postižení kolabovali a byli krátkodobě v bezvědomí," popsal situaci Mackovík. V době příjezdu záchranky byli ale podle něj všichni při vědomí, bez dalších závažných příznaků.

Záchranáři je přesto rozvezli do nemocnic v Liberci a Jablonci nad Nisou. "Jednu ženu jsme stejně jako tu přiotrávenou v noci, museli převézt do Prahy do barokomory, protože byla ve vážném stavu," dodal Mackovík.

Obyvatelé domu měli štěstí, že přežili

Příčinou hromadné otravy v Rybářské ulici byl podle mluvčí hasičského záchranného sboru Zdenky Štrauchové vadný plynový kotel, který byt vytápěl. "Špatně jim bylo už večer, když zatopili. Podle zasahujících hasičů, je zázrak, že to přežili," řekla Štrauchová.

Hasiči v bytě provedli měření koncentrace oxidu uhelnatého. V obýváku naměřili 200 ppm (molekul plynů na milión), na chodbě bylo 250 ppm a v koupelně dokonce 400 ppm. "Přípustná dvouhodinová koncentrace je 50 ppm," dodala Štrauchová.

Oxid uhelnatý je velmi nebezpečný, je totiž bezbarvý a bez zápachu, ale zároveň velmi jedovatý, znemožňuje přenos kyslíku v těle. Když se ho člověk nadýchá, zmalátní a ztratí vědomí. Záchranáři radí, aby lidé nezanedbávali pravidelné prohlídky plynových spotřebičů a komínů, nebo si aspoň do bytu pořídili čidlo, které přítomnost oxidu uhelnatého odhalí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám