Hlavní obsah

Bývalý ředitel zadlužil nemocnici v Novém Jičíně, půjde před soud

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

O statisíce korun měl v minulosti připravit nemocnici v Novém Jičíně její bývalý ředitel Radan Gocal. Policie ho obvinila z porušování povinností při správě cizího majetku. Gocal obvinění odmítá.

Článek

Bývalý ředitel je už druhým obviněným v případě kdysi zadlužené novojičínské nemocnice. První byla někdejší vedoucí ekonomického oddělení Hana Bezděková. Ta byla obviněna z porušení povinností při správě cizího majetku a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. V září letošního roku však soud její stíhání podmíněně zastavil, zakázal jí ale na 3,5 roku vykonávat funkci statutárního orgánu.

Na konci září obvinili kriminalisté i Gocala. „Jako ředitel nemocnice nechal proplatit peníze za činnosti, které nebyly pro nemocnici přínosné nebo nesouvisely s jejím provozem,“ odůvodnil trestní stíhání státní zástupce Vladimír Krejčíř.

Svým jednáním měl Gocal nemocnici připravit o 940 tisíc korun. „Obvinění se týká fakturace za poradenskou činnost v souvislosti s auditem v nemocniční lékárně a proplacení nákladů, které souvisely s kongresem chirurgů,“ upřesnil Krejčíř. Upozornil, že se Gocal neobohatil a nejednal úmyslně. „Jednal nehospodárně. Platil za činnosti, které nebyly pro chod nemocnice potřeba.“

Obžalovaný pracuje na klinice

Gocal, jenž nyní pracuje na Klinice sportovní medicíny v Ostravě, si podal proti zahájení trestního stíhání stížnost. „Můj právník bude obhajovat kroky, které jsem udělal,“ řekl Právu.

V případě auditu lékárny uvedl, že částka za audit byla vyplacena až po něm a po navýšení tržeb lékárny. „Druhý problém vidí policie v souvislosti s kongresem chirurgů, který jsme jako nemocnice spolupořádali. Jedná se o největší kongres na světě a byli jsme první nemocnicí ve východoevropské zemi, která ho pořádala,“ upozornil bývalý ředitel a zopakoval, že nemocnici ani v jednom případě nepoškodil. „Naopak. Operativa se po mém příchodu posunula zcela někam jinam,“ poukázal.

Gocala odvolalo vedení Moravskoslezského kraje z čela nemocnice v Novém Jičíně počátkem roku 2010. Důvodem bylo hlavně zadlužení nemocnice. Při opakovaném auditu za rok 2009 vyplula na povrch řada pochybení, která zvýšila ztrátu nemocnice z 12 až na 60 miliónů korun.

Audit například odhalil nezaplacené staré faktury, přepsaná data splatností některých faktur či vykázané platby za neprovedenou či spíše nenasmlouvanou zdravotní péči. Od ledna 2012 má nemocnici od kraje v pronájmu skupina Agel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám