Hlavní obsah

V Olomouci se zřítila část střechy. Jako když padá lavina, děsili se chodci

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V centru Olomouce, na rohu náměstí Národních hrdinů a Legionářské ulice se v pondělí krátce před třetí hodinou odpoledne utrhla zhruba metr vysoká římsa na budově polikliniky SPEA. Tuny suti spadly na přilehlý chodník. Naštěstí přitom nedošlo k zavalení chodců. Podobný případ, který však měl tragické následky, se stal loni v říjnu jen o pár desítek metrů odtud na ulici 8. května.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Z objektu v centru Olomouce se utrhla zhruba patnáct metrů dlouhá římsa.

Článek

„Zhruba patnáct metrů dlouhá atika se zřítila z výšky patnácti metrů,“ řekla novinářům mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková. Na místo podle ní vyjeli profesionální hasiči z Olomouce, kteří museli ze střechy domu odstranit uvolněné části. Z budovy bylo evakuováno zhruba třicet lidí.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Z objektu v centru Olomouce se utrhla zhruba patnáct metrů dlouhá římsa.

Sutiny podle mluvčí hasičů dopadly do opáskovaného prostoru. V římse se totiž podle informací Práva objevily praskliny a měla být opravena. Podle některých svědeckých výpovědí však vstup do ohroženého místa nebyl dostatečně zajištěn.

„Šel jsem po chodníku, bylo nás na něm v tu chvíli zhruba deset, když jsem slyšel praskot. Všichni jsme naštěstí stačili ještě před pádem zdiva utéci,“ svěřil se novinářům na místě jedenašedesátiletý Jan Arély.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Sutiny zavalily chodník u budovy.

„Byla to hrozná šlupka, jako když padá lavina. Vyděsilo mě, co se děje, z okolních domů vybíhali lidé,“ řekl Právu mladík, který byl jedním ze svědků pádu zdiva.

„Vyšetřujeme příčiny pádu atiky. K posouzení stavu zdiva byl přizván statik, aby posoudil, zda nemůže dojít k samovolnému pádu další části objektu,“ uvedl Jan Langr z odboru ochrany olomouckého magistrátu.

Pád zdiva ovlivnil i dopravu v centru Olomouce. V části náměstí Národních hrdinů přestaly na čas jezdit tramvaje a byly nahrazeny autobusy. Okolnosti případu šetří policie. „K vyloučení možnosti, že někdo zůstal pod sutinami, byl na místo povolán i kynolog,“ informovala Právu policejní mluvčí Irena Urbánková.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Na místě zasahovali hasiči.

Podobná událost se stala jen o pár desítek metrů dále loni v polovině října na ulici 8. května. Pod sutinami tehdy zůstala na chodníku ležet osmasedmdesátiletá žena, která na místě zemřela. Zasypala ji část zříceného štítu jednoho z domů z 19. století.

Policisté poté za usmrcení z nedbalosti začali stíhat jednoho ze stavebníků, žalobce však stíhání zrušil. Muž se původně zodpovídal z toho, že při opravě domu dva roky před tragédií neměl odbornou kvalifikaci a neodhalil tehdy vychýlení zdi. Podle žalobce za tragédii odpovědnost nenese.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám