Hlavní obsah

Stížnost strážníka, který ubodal Američana, Ústavní soud smetl ze stolu

Praha

Bývalý strážník Milan Pavlis, odsouzený za ubodání Američana v Praze, nedosáhl obnovy řízení. Jeho stížnost proti nepříznivému rozhodnutí pražských soudů odmítl Ústavní soud. Pavlis se s Američanem popral cestou z oslavy nedaleko 02 Areny. Vrchní soud mu za to v roce 2009 uložil desetiletý trest. Přesná příčina konfliktu zůstává neznámá.

Článek

V žádosti o nový proces argumentoval Pavlis tím, že trestní zákoník nově obsahuje trestný čin zabití. V původním procesu byl muž potrestán za přísněji hodnocenou vraždu, obnova by mu tedy mohla přinést mírnější trest. Podle Ústavního soudu to ale není dostatečný důvod pro nový proces. "Samotná možnost odlišného posouzení věci není dostatečným důvodem pro její opětovné projednání," uvedli ústavní soudci v usnesení.

Pavlis v minulosti opakovaně uváděl, že se při rvačce s Američanem cítil ohrožen na životě. Po úderu ocelovým obuškem do hlavy prý nebyl schopen přesně hodnotit situaci, navíc měl strach. Nůž prý tasil v sebeobraně.

Vražda se stala v hlavním městě v lednu 2008. Tehdy pětadvacetiletý Pavlis, který nebyl ve službě a vracel se z oslavy narozenin svých kolegů, se začal hádat s Američanem, jenž na ulici přespával ve svém autě. Zřejmě ho rozčílilo, že vůz parkoval na místě, odkud městská policie auta často odtahovala.

Opilý Pavlis do auta nejprve kopal, Američanovi prý sprostě nadával a vyzýval ho, aby "vylezl ven". Čtyřiačtyřicetiletý majitel auta, který se dlouhodobě věnoval bojovým sportům, vyšel z auta ozbrojen dvěma teleskopickými obušky, na Pavlise zaútočil a srazil ho na zem. Strážník pak svého protivníka celkem třikrát bodl - do zad, do stehna a do hrudníku. Poslední rána byla smrtelná, protože zasáhla srdce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám