Hlavní obsah

Amatérskému horolezci došly síly, zachraňovat ho museli hasiči

Právo, pko
Brno

Doslova v hodině dvanácté zachránili v sobotu odpoledne brněnští hasiči život 23letému muži, který bez techniky a zajištění lezl na skálu v lomu Hády v Brně-Maloměřicích. Vylezl do výšky asi 40 metrů, jenže přibližně dva až tři metry pod vrcholem mu došly síly a nemohl nahoru ani dolů.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Mladíka na skále hasiči zachránili v poslední chvíli.

Článek

Hasiče pak naštěstí zavolali svědci jeho výstupu. Samotná záchrana pak připomínala scénu z akčního filmu.

„Ke skále se hasiči se zásahovými vozidly nemohli dostat, takže s lany a další technikou na místo doběhli pěšky. Po zhodnocení situace bylo zřejmé, že vyčerpaný mladík se z posledních sil drží malého skalního výběžku nad čtyřicetimetrovou hloubkou a o jeho životě budou rozhodovat minuty,“ popsal dramatickou situaci mluvčí hasičů Jaroslav Haid.

Hasiči proto podle Haida o kmen stromu nad skálou rychle ukotvili lano a jeden z lezců slanil k mladíkovi. V okamžiku, kdy se lezci podařilo mladíka připoutat na záchranný postroj k sobě, se uvolnil a spadl dolů kus skály, na kterém se mladík dosud držel.

K vyčerpanému mladíkovi se pak spustil další hasič a amatérského horolezce, navíc zraněného padajícím kamením, pomocí horolezecké techniky slanili dolů, kde si ho do péče převzali zdravotníci.

Reklama

Výběr článků

Načítám