Hlavní obsah

Tlupa lupičů v Hradci utíkala s pěti tisíci, jeden ale ztratil občanku

Novinky, Ondřej Kořínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Smolné loupežné přepadení absolvoval ve čtvrtek již zkušený recidivista v Hradci Králové. Během útěku z přepadení tří mužů totiž ztratil občanský průkaz, který našel jeden z přepadených. Kriminalisté tak hned druhý den zadrželi již hledaného lupiče a podvodníka.

Lupič ulehčil policii práci, na útěku mu vypadla občankaVideo: Novinky

 
Článek

Celý případ se začal odehrávat ve čtvrtek večer v Šimkových sadech, kde si 44letý recidivista spolu s dalšími zatím neznámými spolupachateli vyhlédl trojici mužů na lavičce u skateparku, kteří právě konzumovali nakoupené potraviny.

„Útočníci k nim přistoupili a jeden z nich s loveckým asi třiceticentimetrovým nožem se dožadoval vydání peněz. Se slovy: 'Dej mě peníze, nebo tě říznu!', donutil jednoho z poškozených vytáhnout obálku s pěti tisíci korunami. Poškození muži měli u sebe výdělek za celodenní práci, který jim pod pohrůžkou násilí tedy raději vydali,“ řekla Novinkám policejní mluvčí Ivana Ježková.

Foto: Policie ČR

Nůž, který muž použil při přepadení.

Utíkajícího lupiče však začal pronásledovat jeden z okradených. Ten lupiče sice nechytil, zato ale našel občanský průkaz jednoho z utíkajících lupičů. Na dokladu ho bylo dobře poznat.

Kriminalisté zadrželi lupiče hned druhý den

„Hledaného muže kriminalisté zadrželi ve městě hned druhý den ráno. Kromě toho, že popis oblečení, který uvedli poškození, přesně odpovídal tomu, co měl v okamžiku zadržení na sobě, nalezli u něho policisté i nůž, který použil při loupeži,“ konstatovala mluvčí.

Policisté po zadání lupičova jména do databáze navíc zjistili, že je to nenapravitelný recidivista a hledaný podvodník. Odpykal si trest za znásilnění, vydíraní a podvody. Od roku 2004 je navíc odsouzen za podvod a vydírání k nepodmíněnému trestu odnětí svobody v trvání osmi let. Trest mu byl ale změněn na podmínečný s nařízeným dohledem.

Recidivistu podmínečně propustili, dál páchal trestnou činnost

Toho také recidivista náležitě využil a seznámil se přes inzerát se zoufalou 74letou ženou, která hledala přítele. V prosinci minulého roku se seznámila podle jejich slov s velmi kultivovaným a slušným mužem.

„Podle jejího popisu byl muž zpočátku velmi pozorný, nosil jí květiny, byl ochotný si s ní dlouhé hodiny povídat a ona se v jeho společnosti cítila dobře. Vše se ale začalo měnit, když z ní pod různými záminkami postupně vylákal v řádech stovky tisíc korun. Vždy se jednalo o půjčky, které jí prý vrátí, jakmile mu bude odblokován jeho bankovní účet, kde má více než 1,5 miliónu korun,“ popsala jednání zkušeného podvodníka mluvčí.

Recidivista si vymýšlel různé záminky, jak s ženy vylákat další peníze. Dlužné nájemné za svou sestru, která je v Kanadě, poté dluh exekutorovi, pak například odcizené nářadí ze stavební buňky a podobně. U ženy také projevoval lítost tím, že ji tvrdil, že se zabije, když peníze nedostane.

Žena se ale jednoho dne rozhodla, že půjčovat peníze přestane, protože se jí nevracely, a celý případ šla oznámit na policii. Za loupež a podvod muži hrozí až desetileté vězení.

Reklama

Výběr článků

Načítám