Hlavní obsah

Úřednice z berňáku falšovala daňová přiznání, přišla si na milióny

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Rok práce na finančním úřadu jí stačil k tomu, aby se dopodrobna seznámila s vyplácením daňových slev a zejména pak se systémem kontroly, aby ho pak v budoucnu mohla obejít a namastit si vlastní kapsu. Tři roky se to bývalé úřednici plzeňského berňáku dařilo, než ji odhalili kolegové. Podvodem si přišla na milióny korun. Případ, který nemá v Česku obdoby, už vyšetřuje policie.

Foto: Profimedia.cz

Úřednice měla podávat fiktivní daňová přiznání, a přijít si tak na milióny korun. Ilustrační foto.

Článek

„Bývalá pracovnice finančního úřadu je stíhaná za to, že podávala fiktivní daňová přiznání, ve kterých uplatňovala slevu na dani. Na základě toho jí byla neoprávněně vyplacena celková částka ve výši přibližně čtyř miliónů korun,“ potvrdila ve čtvrtek Právu šéfka plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelená.

Bližší informace odmítla poskytnout s tím, že by to mohlo narušit další průběh vyšetřování. Za zvlášť závažný zločin hrozí ženě až osmiletý kriminál. Vyšetřovaná je na svobodě.

Podávala fiktivní daňová přiznání 

Podle informací Práva obviněná žena podala desítky fiktivních daňových přiznání za lidi, o kterých si byla jistá, že je sami nepodají. Ti o tom neměli ani tušení. Do žádostí uváděla smyšlené údaje o dětech a dalších osobách, na které pak uplatňovala slevu na dani. Přeplatky si nechávala posílat na různé bankovní účty.

„Měla to skutečně dobře promyšlené. Nebylo vůbec jednoduché ji odhalit. Stálo při nás i trochu štěstí,“ uvedla ředitelka plzeňského finančního úřadu Miroslava Kubátová s tím, že nejprve vyplaval na povrch jeden případ, na který se potom nabalovaly další.

„Působila u nás krátce, tuším, že rok. To byla dostatečně dlouhá doba k tomu, aby to okoukla, jakým způsobem se uplatňují slevy na dani a jaké jsou na to kontroly. Začala s tím, když tady ještě pracovala. Pak pokračovala i v době, kdy už u nás nedělala,“ sdělila Kubátová.

Princip, jakým stíhaná žena kontrolu přelstila, ale Kubátová popisovat nechtěla. „Musí se to nejdříve zapracovat do kontrolního mechanismu, aby k takovým podvodům už nedošlo. Dotyčná pracovnice nemusela být jediným člověkem, kterého tohle napadlo. Proto daňová správa ještě vše prověří na celostátní úrovni,“ uzavřela Kubátová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám