Hlavní obsah

Přepadávali benzínky dva týdny, ve vězení stráví dohromady 28 let

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Za přepadení několika čerpacích stanic a peněžního ústavu poslal ve čtvrtek hradecký krajský soud do vězení pět lidí. Ladislav Hačecký si má odsedět šest roků a šest měsíců a jeho kumpáni Jan Němec, Zdeněk Procházka, Lukáš Dražek a Milan Ševčík skončí za mřížemi na pět a půl roku. Celá pětice lupičů byla zařazena do věznice s ostrahou. Všem obžalovaným přitom hrozil až dvanáctiletý trest.

Foto: René Chvalina, Právo

Pětice obžalovaných před soudem.

Článek

Soud navíc uložil celé pětici nahradit veškerou škodu poškozeným. Rozsudek není pravomocný. Obžalovaný Němec se vzdal práva na odvolání. Hačecký se na místě odvolal, Procházka, Dražek a Ševčík si ponechali lhůtu na odvolání. Státní zástupce se ohledně rozsudku vzdal práva odvolání u obžalovaného Němce, u ostatních obžalovaných si ponechal lhůtu na odvolání.

Gangu stačilo pouhých čtrnáct dní na to, aby přepadli celkem jedenáct objektů, z toho několik benzínek, prodejen, hernu a pobočku České spořitelny. Pětice obžalovaných se podílela na třech ozbrojených loupežných přepadeních čerpacích stanic a spořitelny. Lupiči si tak nezákonným způsobem přišli na více než čtvrt miliónu korun.

Podle spisu čtyři z obžalovaných například 8. listopadu 2011 na Svitavsku s kuklami na hlavách a s pistolemi v rukou přepadli pobočku České spořitelny.

Dělal jsem to z nouze, pro mne to nebyla žádná zábava.
Jan Němec

„Ozbrojeni zbraněmi a maskováni kuklami vstoupili do pobočky České spořitelny a poté, co přinutili dva klienty peněžního ústavu, aby si lehli na podlahu, namířenými zbraněmi donutili pracovnice spořitelny, aby jim vydaly finanční hotovost ve výši 131 000 korun. Z pultu pokladny sebrali také finanční částku 34 000 korun,“ stojí ve spise. Z místa přepadení je odvezl pátý obžalovaný.

U soudu vypovídal pouze jeden obžalovaný, ostatní čtyři jeho kumpáni využili práva nevypovídat. Obžalovaný Jan Němec, který se živil jako taxikář uvedl, že se s ostatními na přepadeních předem domluvili.

„Naboural jsem půjčené vozidlo a nutně jsem potřeboval zaplatit servis vozidla. Bohužel jsem se dal na tuto cestu. Dělal jsem to z nouze, pro mne to nebyla žádná zábava,“ vypověděl Němec.

Podle něj nedošlo nikdy k žádnému násilí. „Nikdy jsme nikomu nepřiložili zbraň k hlavě. Nikdy nedošlo ani k žádnému zranění,“ upřesnil Němec. Podle něj skupina přestala spolupracovat po přepadení spořitelny na Svitavsku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám