Hlavní obsah

Nad policistkou-lupičkou na mateřské se soud smiloval, dostala jen podmínku

Právo, Radim Vaculík

„Byl to prostě zkrat.“ Takto vysvětluje berounský soudce Aleš Grombíř jednání mladé policistky z Prahy-západ (25), která loni v říjnu přepadla jednu místní hernu, kde předtím prohrála všechny peníze na domácnost.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Senát vedený Grombířem prokázal nakonec velkou shovívavost a přivřel obě oči, když ženě zákona, která byla v době loupeže na mateřské dovolené, uložil jen tříletou podmínku se zkušební dobou pět roků. Policistce přitom hrozilo až deset let za mřížemi. Díky tomu může dál vychovávat své nyní téměř dvouleté dítě.

Maskování mladé policistky bylo tak chabé, že ji obsluha poznala, zavolala kriminálku a ještě týž den odpoledne skončila dívka v poutech s obviněním na krku. Vzhledem k tehdy devítiměsíčnímu dítěti ale nakonec nemusela do vazby. Co ji však neminulo, to byl nevratný konec v policejním sboru a podmínečné odsouzení.

Soud: Nepodmíněný trest by byl tvrdý

„Bylo tam okamžité přiznání, ty peníze se hned vrátily a ani škoda tak nevznikla. Ona navíc měla čerstvě narozené dítě a všechny tyto okolnosti hrály k tomu, že by přímá represe v podobě nepodmíněného trestu byla tvrdá,“ poznamenal ve středu na dotaz Práva Grombíř.

Jediné, co hrálo v neprospěch obžalované, byl fakt, že čin spáchala jako policistka, tedy žena zákona, která má naopak veřejnost chránit, a nikoli sama zločiny páchat.

„Přesto všechno jsme to nakonec viděli na tu podmínku. Hned ji zavírat by bylo nepřiměřené,“ doplnil soudce s tím, že nejvíce se potrestala lupička sama tím, že musela skončit u policie, a přišla tak o nárok na finanční výsluhy a odchodné.

Lekla se následků prohry

S uloženým mírným trestem mladá žena souhlasila, stejný názor měl i státní zástupce, takže se všichni vzdali dovolání a rozsudek se stal už před několika měsíci pravomocným.

Nyní pětadvacetiletá žena už v minulosti podle informací Práva často hrávala na automatech, ale v době činu už se k nim prý dostávala jen příležitostně. V osudný loňský říjnový den ale zřejmě nezvládla svou dřívější hráčskou vášeň a v jedné herně v Berouně přišla během dopoledne o všechny peníze, které měla na chod domácnosti i na nájem.

Údajně se pak zalekla toho, co na to řekne manžel, až zjistí, že peníze, které jí dal, prohýřila. Ve zkratu se tedy rozhodla získat nemalou částku zpět, jenže tím nejhorším možným způsobem. Venku před hernou se zamaskovala černými brýlemi, na ruku si dala šátek, aby vyvolala dojem, že pod ním ukrývá zbraň, vešla zpět do provozovny a od obsluhy si vynutila částku přesahující padesát tisíc korun. Z místa loupeže pak ujela autem.

Reklama

Výběr článků

Načítám