Hlavní obsah

Nelegální líh jsem vozil i do likérky Drak, prohlásil u soudu člen Toflova gangu

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Jméno likérky Drak, které je v posledních dnech zmiňováno v metanolové kauze, zaznělo ve středu ještě v další nelichotivé souvislosti. A sice při projednávání tzv. Toflova gangu, tedy skupiny bývalých členů brněnské hospodářské kriminálky, která měla vydírat bohaté podnikatele.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Eduard Polák (vlevo) a Rudolf Setvák u brněnského soudu.

Článek

Eduard Polák, který podle žalobce v gangu dělal „zlého muže“ a zastrašoval oběti, před senátem Krajského soudu v Brně prohlásil, že pro jednoho z údajně vydíraných podnikatelů předtím vozil nelegální líh, mimo jiné prý i do likérky Drak.

Jedním z klíčových svědků proti Toflově gangu je obchodník Petr Michek. U soudu zaznělo, že měl sám problémy s policií kvůli velkým daňovým únikům. Právě pro něj měl Polák pracovat.

„Vozil jsem pro něj nelegální líh. On s ním obchodoval a jedním z jeho odběratelů byla i likérka Drak. Moje práce byla hlídat kamiony s nelegálním alkoholem tak, aby se vyhnuli všem celním kontrolám,“ prohlásil před soudem Polák. Po čase se ale s obchodníkem rozešel a ten pak na policii nahlásil, že byl údajným gangem vydírán.

U soudu stanuli i další údajní členové gangu

Podle Rudolfa Setváka, který měl podle obžaloby ze své pozice šéfa brněnské policejní inspekce krýt činnost svých kumpánů, je vyšetřování vykonstruované.

„Podle obžaloby jsem měl předávat informace Miloši Almásymu, který je tu prezentován jako jeden z šéfů celé organizace, takže by měl být vlastně i mým šéfem, jenže zrovna po Almásym jsem jako člen policejní inspekce šel a chtěl jsem mu dokázat nekalé praktiky, to potvrzují i svědci,“ řekl Setvák.

Almásy měl stát v čele skupiny s Michalem Toflem, kterého před dvěma lety zastřelil nájemný vrah. Celkem 13 obžalovaných mělo podle státního zástupce dlouhé roky vydírat bohaté podnikatele. „Já jsem po Almásym šel, měl jsem k němu nějaké poznatky, tušil jsem, že je do něčeho namočený, chtěl jsem dokonce udělat past s fingovaným předáním peněz, ale nevyšlo to. Člověk, s kterým jsem to měl udělat, teď vypovídá proti mně,“ kroutil hlavou Setvák.

Setvák: Zákulisní hra

Setvák také naznačil, že za jeho obviněním může být zákulisní hra v policii. Upozornil totiž, že se přihlásil do konkurzu na šéfa tehdejší policejní inspekce, když se to ale dozvěděl její tehdejší pověřený šéf, velmi se rozčílil. „Neměli jsme se rádi od doby, co se mi do ruky dostal materiál o tom, že se stýká s podivnými lidmi, který jsem předal nadřízenému. On se pak do mě pustil, že jsem práskač. Pak mi policejní šéf Lessy nabídl, abych šel dělat k útvaru vnitřní kontroly. Potřeboval jsem na to prověrku a tím pádem se to dozvěděli šéfové inspekce. Pak začalo najednou to zatýkání a mediální masáž,“ dodal Setvák.

Projednávání případu bude před brněnským soudem pokračovat až do pátku výslechy dalších obžalovaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám