Hlavní obsah

Dva kluci utekli z ústavu a jeli po D1 na kradených kolech

– Brno
Právo, pko

Hodně kuráže prokázali v úterý dva kluci, kteří se nebáli na horských kolech vyrazit po dálnici D1 poblíž Brna zrovna ve chvíli vrcholící odpolední dopravní špičky. Jejich jízda neunikla pozornosti policejní hlídky, která cyklisty na nejvytíženější české dopravní tepně okamžitě zastavila a na bezpečném místě je prolustrovala.

Foto: Milan Malíček, Právo

Chlapci chtěli na kole po dálnici dojet domů.

Článek

Jaké bylo jejich překvapení, když zjistili, že mladíkům ještě nebylo ani patnáct let, že jsou na útěku z výchovného ústavu a kola, na kterých cestovali, ukradli. Po dálnici chtěli dojet domů.

„Policistům ochotně vysvětlili, že dálnici si vybrali proto, že oba dobře ví, že cestování po dálnici je nejrychlejší. Oba mladí chlapci měli velké štěstí, že je při několikakilometrovém přesunu na neosvětlených kolech a navíc v době dopravní špičky nesrazilo některé z projíždějících vozidel. Jízda na kole po dálnici je nejen hazardem se životem, ale i přestupkem proti bezpečnosti a plynulosti silničního provozu. Oba mladíky policisté zajistili a i s koly je převezli na služebnu.

Vyrozuměli jsme také orgán sociálně právní ochrany dítěte a samozřejmě výchovný ústav, ze kterého chovanci utekli,“ prohlásila policejní mluvčí Petra Vedrová.

Japonci jeli v odstavném pruhu

Cyklisté se na dálnici v okolí Brna ale nevyskytli poprvé, v červnu například policisté z dálničního oddělení v Domašově lapli muže a ženu, kteří volným tempem projížděli na kole v odstavném pruhu. Jejich počínání policisté ohodnotili pokutou pěti set korun, malou omluvou pro jejich zvolenou trasu snad může být to, že se jednalo o cizince z Japonska, kteří se v českých předpisech příliš neorientovali.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám