Hlavní obsah

Vrchní soud potvrdil desetiletý trest pro Viktora Koženého

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze potvrdil deset let vězení pro Viktora Koženého, trest pro Borise Vostrého snížil z deseti na devět let. Oba jsou odsouzeni za vytunelování Harvardských fondů v polovině 90. let. Kožený má na náhradě škody zaplatit zhruba 10 miliard korun, Vostrý téměř 2,8 miliardy. Oba muži jsou stíháni jako uprchlí.

Foto: Profimedia.cz

Viktor Kožený na archivní fotografii z roku 1990

Článek

Vrchní soud musel původní rozsudek Městského soudu v Praze, který posílal oba muže na deset let do vězení, zrušit a rozhodnout novým verdiktem. Jen přečtení rozsudku trvalo skoro 2,5 hodiny a členové senátu se v četbě museli střídat. Verdikt se však od původního příliš neliší.

„Jednání Viktora Koženého bylo nepochybně úmyslné,“ zhodnotil podíl na tunelu do Harvardských fondů předseda senátu Radek Hartmann. „Jako schopný manažer a ekonom musel vědět, k čemu odliv aktiv z fondů povede,“ podotkl soudce.

Škodu velkého rozsahu určuje zákon jako škodu nad pět miliónů korun. Tuto hranici překročil Kožený 1600krát, Vostrý 440krát.
Předseda senátu

K námitce obhajoby, že v případě Koženého nemohlo jít o trestný čin podvodu, protože poškozené akcionáře nemohl uvést v omyl, připojil soudce vysvětlení. „Nechal se vybavit plnými mocemi od zástupců jednotlivých fondů, aby mohl s majetky nakládat. Oni mu je udělovali s tím, že bude jednat ve prospěch těchto společností,“ popsal podstatu podvodu Hartmann.

Na rozdíl od městského soudu zdejší senát dospěl při vyčíslení způsobené škody k nižší částce, chyba byla ve výpočtech, soud také neuznal větší část škody připisované Vostrému. I tak je způsobená škoda na české poměry nevídaná. „Škodu velkého rozsahu určuje zákon jako škodu nad pět miliónů korun. Tuto hranici překročil Kožený 1600krát, Vostrý 440krát,“ připomněl Hartmann.

Kožený se odvolá

Proč soud nakonec zmírnil trest pro Vostrého o jeden rok, vysvětlil tím, že soud se snažil vyjádřit rozdíl ve škodě i podílu na trestné činnosti mezi oběma obžalovanými, přičemž Kožený už měl trest v maximální výši.

Obhájce Koženého Martin Korbař podá proti verdiktu dovolání k Nejvyššímu soudu. Na dotaz, co bude odsouzení znamenat pro jeho klienta, odpověděl advokát: „Nic. Nemám informace o tom, že by se chtěl vrátit do České republiky.“

Současný předseda představenstva Harvardského průmyslového holdingu Karel Staněk, který stál opodál, na vyjádření advokáta hned navázal: „Z toho si můžete udělat obrázek, jak bude vypadat vymáhání nějakých částek na náhradě škody.“

Sám je prý přesvědčen, že Kožený v kauze vytunelovaných fondů hrál jen podružnou úlohu. „Pokládám ho za bílého koně. Ta akce byla připravena, a on se stal jen její tváří,“ zaspekuloval Staněk s tím, že v pozadí celé privatizační aféry stála skupina bývalých příslušníků Státní bezpečnosti.

Z fondů vyvedli 16 miliard

Kožený s Vostrým vyvedli na přelomu let 1995 a 1996  z fondů za pouhých devět měsíců 16 miliard korun. Ve všech fondech byly ve stejné době provedeny stejné strukturální změny a likvidní majetek nahrazen majetkem nelikvidním.

Podle obžaloby šlo fakticky o prodej kvalitních českých akcií do kyperských offshorových společností. Jako protihodnotu obdržel Harvardský holding bezcenné směnky a veřejně neobchodovatelné akcie.

V kauze figuruje 240 tisíc poškozených akcionářů HPH, u soudu holding zastupuje advokát Jiří Marek. „Za víc než 10 let se poškozeným nepodařilo dosáhnout na prostředky zajištěné směnkami, také není možné zhodnotit akcie ze společností na Kypru,“ shrnul Marek situaci akcionářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám