Hlavní obsah

Žádný gang nebyl, hájí se členové údajné brněnské policejní chobotnice

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Všechno je jen konstrukce státního zastupitelství, nic jsme nespáchali, žádný gang neexistuje. Tak se zatím hájí obžalovaní v případu tzv. Toflova gangu, tedy skupiny povětšinou bývalých policistů z brněnské hospodářské kriminálky, kteří podle obžaloby dlouhé roky vydírali podnikatele.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Eduard Slanina (vlevo) u soudu tvrdil, že část svých údajných kompliců vůbec nezná.

Článek

Existenci přesně organizované skupiny, kde jednotliví členové měli přesně určené funkce a celý gang pracoval jako dobře promazaný stroj, už v pondělí odmítl Miloš Almásy, který měl být společně s Michalem Toflem, kterého před dvěma lety zastřelil ze samopalu nájemný vrah, mozkem celé organizace.

Jedním z vykonavatelů měl být Eduard Slanina. Ten pracoval u kriminálky v letech 1998 až 2005 a poté odešel na brněnský finanční úřad. „Působil u policie jako vyšetřující orgán, oslovoval vytipované oběti a Almásymu a Toflovi poskytoval informace z vyšetřovacích spisů,“ prohlásil státní zástupce.

„Pokud by se měl naplnit koncept pana státního zástupce o organizované zločinecké skupině, tak by musela být naplněna aspoň elementární podmínka, že se ti lidé mezi sebou znají. A já z mých spoluobžalovaných vůbec neznám čtyři lidi,“ hájil se před soudem Slanina.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Podle Petra Křipského mohou za jejich obviněním stát místní zločinecké struktury.

„Po odchodu od policie jsem neměl důvod žádné kolegy vyhledávat, nesetkával jsem se s nimi, nezajímalo mě, kdo má, nebo nemá problémy s policií,“ dodal Slanina s tím, že celá kauza může být vykonstruována jako pomsta lidí, které jako policisté vyšetřovali.

Stejný dojem prezentoval před soudem i další z obžalovaných Petr Křipský s tím, že některé skutky si vymysleli údajní poškození ve spolupráci s inspekcí.

„Ti lidé vědí, co mají dělat. Mají kontakty na několik pracovníků inspekce. Vědí, že když dostanou předvolánku k výslechu a hrozí jim trestní stíhání, stačí podat oznámení na inspekci. Vědí, že ta pak policistům, kteří je vyšetřují, znepříjemní život. A ti se pak nemohou plně soustředit na vyšetřování. Netýká se to jen mě, zkušenosti s tím mají i další policisté,“ upozornil.

Někteří z údajných poškozených měli mít v minulosti už zkušenosti s policejním vyšetřováním.

Až do konce týdne bude senát v čele s Milošem Žďárským vyslýchat obžalované, kterým hrozí až 16,5 roku vězení.

Reklama

Související články

Kauzu Toflova gangu bude řešit brněnský soud

Vrchní státní zastupitelství neuspělo se snahou o to, aby kauzu tzv. Toflova gangu neřešil Krajský soud v Brně. Podle žalobců se měl případem raději zabývat...

Výběr článků

Načítám