Hlavní obsah

Ozbrojená a organizovaná pětice lupičů stanula před soudem

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Organizovaná parta pěti lupičů, která přepadávala hlavně čerpací stanice, stanula v pondělí před senátem hradeckého krajského soudu. Pětice obžalovaných se podílela na třech ozbrojených loupežných přepadeních čerpacích stanic a spořitelny. Lupiči si tak nezákonným způsobem přišli na více než čtvrt miliónů korun.

Foto: René Chvalina, Právo

Čtyři z pětice obžalovaných u soudu odmítli vypovídat.

Článek

Dva z pětice obžalovaných navíc čelí obvinění z dalších samostatných přepadení. Všem hrozí až dvanáct let za mřížemi.

Podle spisu čtyři z obžalovaných například 8. listopadu 2011 na Svitavsku s kuklami na hlavách a s pistolemi v rukou přepadli pobočku České spořitelny.

„Ozbrojeni zbraněmi a maskováni kuklami vstoupili do pobočky České spořitelny a poté, co přinutili dva klienty peněžního ústavu, aby si lehli na podlahu, namířenými zbraněmi donutili pracovnice spořitelny, aby jim vydaly finanční hotovost ve výši 131 tisíc korun. Z pultu pokladny sebrali také finanční částku 34 tisíc korun,“ stojí ve spise. Z místa přepadení je odvezl pátý obžalovaný.

Dělal jsem to z nouze, pro mne to nebyla žádná zábava.
Obžalovaný Němec

U soudu vypovídal pouze Jan Němec, ostatní čtyři jeho kumpáni využili práva nevypovídat. Němec uvedl, že se s ostatními na přepadeních předem domluvili.

„Naboural jsem půjčené vozidlo a nutně jsem potřeboval zaplatit servis. Bohužel jsem se dal na tuto cestu. Dělal jsem to z nouze, pro mne to nebyla žádná zábava,“ vypověděl Němec.

Podle jeho slov nedošlo nikdy k žádnému násilí. „Nikdy jsme nikomu nepřiložili zbraň k hlavě. Nikdy nedošlo ani k žádnému zranění,“ upřesnil Němec. Podle něj skupina přestala spolupracovat po přepadení spořitelny na Svitavsku.

„Skončil jsem s tím potom, co jsem si uvědomil, že to překročilo rozumnou mez,“ dodal před soudem.

Odmítli vypovídat

Obžalovaný Zdeněk Procházka před soudem pouze konstatoval: „Není potřeba se k něčemu vyjadřovat.“ Sdílnější nebyl ani jeho parťák Lukáš Dražek. „Chci jenom říct, že jsem nic neudělal a dále odmítám vypovídat,“ bránil se před soudem Dražek.

Ne vždy však byli lupiči úspěšní. V jednom případě například jedna prodavačka udeřila do stolu a zakřičela, ať vypadnou, a lupič skutečně zmizel. Hlavní líčení s pětici lupičů je naplánované do středy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám