Hlavní obsah

Pyrotechnici už vytáhli z táborského rybníku Jordán desítky kusů munice

– Tábor
Právo, ch, orh

Z táborského rybníku Jordán pyrotechnici vytáhli desítky kusů munice. Kvůli jejímu bezpečnému odstranění dokonce vybudovali přímo u Jordánu trhací jámu.

Článek

"Pyrotechnici nalezli více než stovku granátů různého typu, 65 kusů torz různých střelných zbraní, 15 kusů dělostřelecké munice, jednu protipěchotní minu, tři protitankové střely, čtyři kilogramy trhaviny typu TNT, téměř 50 kilogramů různé pěchotní munice a dalších 81 nebezpečných předmětů,“ informoval Právo táborský policejní komisař Miroslav Doubek.

Dodal, že v několika případech policejní pyrotechnik označil vytaženou munici za velice nestabilní, bylo nutné ji proto zlikvidovat přímo u Jordánu ve speciálně vybudované trhací jámě.

„Museli jsme vyklidit okolní prostory a v jednom případě i promenádu okolo Jordánu a zabezpečit ukrytí dětí a učitele z okolních mateřských škol,“ podotkl Doubek.

Vstup do rybníku Jordán je zakázán

Vysvětlil, že na bezpečnost obyvatel pamatuje i vyhláška města Tábor, která zakazuje neoprávněným osobám na Jordán vstup. Na rybníku už končí práce s odčerpáním vody.

„V prostoru rybníku Jordán je v současné fázi pyrotechnického průzkumu detekováno, mimo jiné, na dalších deset anomálií, které nelze v současné chvíli identifikovat, neboť jsou ještě pod hladinou vody, případně pod nánosem bahna. Nelze tedy plně vyloučit nález munice velkého ničivého účinku, včetně nevybuchlých leteckých pum,“ zdůraznil Doubek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám