Hlavní obsah

Klause na Hradě kvůli střelbě v Chrastavě zpovídala inspekce

Právo, Novinky, rav, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke zcela ojedinělému, nicméně logickému kroku museli přistoupit vyšetřovatelé Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), kteří řeší případ útoku na prezidenta Václava Klause z konce září v Chrastavě.

Foto: Prima FTV

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistole

Článek

Počátkem října inspektoři podle zjištění Práva zamířili rovnou na Pražský hrad, aby tam vyzpovídali samotného Klause, který v případu podle všeho figuruje jako poškozený.

„Mohu potvrdit, že pan prezident podal vysvětlení k oběma vedeným trestním řízením. Tím je míněno řízení, které vede GIBS (kvůli postupu prezidentovy ochranky, pozn. redakce), a trestní řízení, které je vedeno proti útočníkovi ze strany policie,“ řekla v pátek Právu mluvčí inspekce Radka Sandorová.

Co Klaus inspektorům řekl, však odmítla vzhledem k nadále probíhajícímu vyšetřování sdělit. Prezident ale už dříve uvedl, že útok mladého muže airsoftovou pistolí z bezprostřední blízkosti považuje za atentát na prezidenta.

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistoleVideo: Prima FTV

Střelci hrozí za výtržnictví až dvouleté vězení, trest však nemusí minout ani pracovníky prezidentovy ochranky, kteří útoku nezabránili a ani následně nezpacifikovali pachatele. Inspekce však zatím žádného z nich neobvinila.

Foto: Reuters

Pavel Vondrouš (v popředí)

Mluvčí GIBS v pátek vyloučila, že by do médií unikla komunikace policejních ochranářů, kteří měli v Chrastavě Klausovu bezpečnost na starosti.

GIBS: byl to podvrh

V tiskové zprávě potvrdila dřívější domněnky, že přepis zmíněné komunikace, který zveřejnila TV Nova, byl zřejmě podvrh, a že ze strany policistů ke spáchání trestného činu nedošlo.

Už krátce po televizní reportáži přepis zpochybnil policejní prezident Martin Červíček.

„Naše šetření neprokázalo, že by zveřejněná komunikace odpovídala realitě,“ řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám