Hlavní obsah

Hasiči na Šumpersku kontrolovali budovu, zřítila se na ně střecha

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumperk
Aktualizováno

Dva hasiči skončili v sobotu časně ráno v šumperské nemocnici poté, co se na ně při kontrole požářiště zřítila část střechy rodinného domu v Novém Malíně na Šumpersku, který je v rekonstrukci. Požár střechy byl ohlášen na tísňovou linku krátce před pátou hodinou.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Ke zranění hasičů došlo, když scházeli dolů po kovovém schodišti.

Článek

„Na místo vyjely dvě jednotky profesionálních hasičů z Šumperka a dorazili také místní dobrovolní hasiči. Požár poměrně nevelkého rozsahu se podařilo rychle lokalizovat a pak přibližně dvě hodiny pokračovalo dohašování. Po něm bylo rozhodnuto předat požářiště místní jednotce dobrovolných hasičů,“ řekl Právu mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Zdeněk Hošák.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Oheň zcela zničil střechu rodinného domu.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Oheň zcela zničil střechu rodinného domu.

Lidé, kteří v domě bydlí, dokázali podle něj naštěstí před plameny včas utéci a hasičům se podařilo požár lokalizovat zhruba po půl hodině. Následně pokračovali v nutném rozebírání požárem zasažené střechy a dohašování ohnisek. Pak bylo rozhodnuto o předání dohledu nad požářištěm místní jednotce hasičů.

„Při monitoringu, který tomu předcházel, se část střechy utrhla a zřítila na dva hasiče, když po opuštění půdního prostoru právě scházeli po kovovém schodišti,“ uvedl mluvčí. Šlo o jednoho profesionálního hasiče a jednoho člena dobrovolné jednotky.

„Zavalilo je to, ale naštěstí ne úplně a dostalo se jim okamžité pomoci kolegů, kteří jim také poskytli předlékařskou péči a na nosítkách je transportovali ke komunikaci. Po příjezdu zdravotnické záchranné služby ještě asistovali při ošetření zraněných,“ poznamenal Hošák.

Muži utrpěli pohmožděniny hrudníku

„Muži utrpěli pohmožděniny hrudníku, u jednoho bylo podezření na zlomeniny žeber a u druhého na otřes mozku. Odvezli jsme je do šumperské nemocnice. Při převozu byli oba při vědomí,“ řekl Právu náměstek ředitele Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje Jan Weinberg.

Hasiči nejsou ohroženi na životě. Zatímco u jednoho z nich lze podle mluvčí nemocnice Radky Bakové charakterizovat zranění, která utrpěl, jako lehká, u druhého jako středně těžká.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Oheň zcela zničil střechu rodinného domu.

Lukvidaci požáru zkomplikovalo několik nádob na pohonné hmoty spolu s tlakovou láhví na propan butan. Hasiči je museli vynést ven a tlakovou láhev mimo objekt ochlazovali.

Požár, který zničil střechu a podkroví domu, způsobil škodu za více než milión korun. „Proč k jeho vzniku došlo, je zatím předmětem šetření. Existuje přitom několik vyšetřovacích verzí,“ dodal mluvčí hasičů,

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasiči museli z podkroví rodinného domu vyházet věci, které se tu nacházely.

Reklama

Výběr článků

Načítám