Hlavní obsah

Tvrdý trest kvůli metanolu hrozí dalšímu muži, měl distribuovat 10 tun jedu

Právo, Novinky, Ondřej Kořínek, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Obvinění z trestného činu obecné ohrožení v metanolové aféře si vyslechl už třetí člověk. Je jím 54letý distributor závadného alkoholu ze Zlínska, který podle policistů směs namíchanou v Opavě dál šířil. Informoval o tom v pátek státní zástupce Roman Kafka.

Foto: Celní ředitelství Olomouc

Muž obviněný z obecného ohrožení měl podle žalobce převzít 10 tun jedovatého alkoholu a distribuovat ho dál. Ilustrační foto

Článek

"V metanolové trestní věci je již třetí osoba obviněná z trestného činu obecného ohrožení v jeho úmyslné podobě. Jde o distributora ze Zlínska, který převzal od obviněného ze severní Moravy 10 tun původní směsi, kterou distribuoval dál. Původně byl stíhán pro méně závažnou nedbalostní trestnou činnost," sdělil Právu Kafka.

"Pokud bude uznán vinným, hrozí mu 12 až 20 let vězení, případně výjimečný trest," řekl Kafka, který má kauzu v případě všech na zdraví a životě poškozených lidí z celého Česka na starosti.

Policie již dříve ve věci ze stejného trestného činu obvinila dvaačtyřicetiletého podnikatele v pohostinství, který žil a podnikal v Karviné, a o pět let mladšího jednatele firmy Carlogic z Řitky u Prahy, která vyrábí autokosmetiku. Metylalkohol zabil v zemi 28 lidí.

Další obvinění kvůli otravám padlo v Ostravě

Další obvinění v souvislosti s kauzou metanol padlo ve čtvrtek v Ostravě. Vyslechl si ho třiapadesátiletý muž z Ostravy.

„Sdělení obvinění v souvislosti s kauzou 'methyl' si vyslechlo v kraji již 27 osob. Další 53letý muž byl obviněn ve čtvrtek v Ostravě,“ konstatovala policejní mluvčí Gabriela Holčáková s tím, že bylo provedeno na osm desítek domovních prohlídek.

V tomto týdnu se nezastavil ani nárůst otrávených osob. Třiašedesátiletého muže přijala frýdecko-místecká nemocnice v noci na čtvrtek.

„Policisté intenzivně pracují na objasnění všech okolností této události, zajistili věci důležité pro trestní řízení, byly provedeny první expertízy s pozitivními výsledky detekující přítomnost metylalkoholu,“ uvedla ve čtvrtek Právu Holčáková.

U muže našli tisíce litrů jedovatého alkoholu

Na počátku týdne si vyslechl obvinění také 45letý muž ze Semilska, u kterého vyšetřovatelé při domovní prohlídce nalezli více než 6000 litrů podezřelého alkoholu, z toho ve více než polovině byla potvrzena přítomnost metanolu. Policie muže stíhá na svobodě.

Foto: Celní správa

Sklad, kde se nácházel alkohol s metanolem.

Kriminalisté také zajistili 600 tisíc, které pochází z výnosu z trestné činnosti v souvislosti s metanolovou kauzou. Podezřelý pověřil v září Ukrajinku, aby založila dva bankovní účty, jako disponent se ale zapsal sám. Prostřednictvím debetní karty později vložil na účet ve čtyřech vkladech 599 tisíc korun, které byly následně převedeny na spořicí účet. Policisté nyní muže podezírají z legalizace výnosů z trestné činnosti. Informoval o tom ve čtvrtek mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Na otravu metylalkoholem zemřelo v Moravskoslezském kraji 17 osob, 31 lidí bylo intoxikováno. V celé České republice na otravu zemřelo 28 osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám