Hlavní obsah

Za vraždou místostarosty Vytopila byl zřejmě spor o dítě

Právo, Petr Kozelka
Brno

Příběh jak z červené knihovny nebo laciných telenovel se odvíjí před Krajským soudem v Brně, který projednává loňskou vraždu místostarosty Brna-Židenic Aleše Vytopila. Celým případem se jako červená nit táhne složitý vztahový propletenec, který tvořil bývalý trestanec, dvě bývalé prostitutky a místostarosta. Osudným se nakonec Vytopilovi zřejmě stal spor o dítě.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Bezcitná vražedkyně, která vraždila kvůli dítěti svého bývalého muže nebo nešťastnice, která se na lavici obžalovaných dostala omylem?

Článek

Ze čtyř hlavních hrdinů sedí dva na lavici obžalovaných, kam státní zástupkyně posadila Filipa Onderku už dříve trestaného za drogy a nedovolené ozbrojování a jeho bývalou manželku Radku, která se živila vykládáním karet a privátním sexem.

Vytopil skončil zakopaný u silnice na Brněnsku, jako poslední článek v kauze je Pavla A., bývalá pracovnice jednoho z brněnských nočních klubů. Ta žila s Onderkou, měla s ním dceru, ale krátce po jejím narození od něj odešla k Vytopilovi. Ten chtěl dítě s milenkou Pavlou vychovávat, což se ale zřejmě nelíbilo Onderkovi a jeho exmanželce. A hádka o výchovu dítěte nakonec zřejmě stála exstarostu život.

Před soudem zatím vypověděli oba obžalovaní, kteří vinu za smrt Vytopila svalovali jeden na druhého. Podle Onderky na schůzce 9. září loňského roku v Mariánském údolí v Brně místostarostu zastřelila Onderková, ta naopak tvrdila, že zastřeleného v životě neviděla, přestože na klíčích nosila jako talisman podle všeho smrtící kulku.

Místostarosta poznal přítelkyni v nočním klubu

„Aleš měl ten večer sraz s Onderkou, řekl mi, že si tam přivede i svou exmanželku. Rozmlouvala jsem mu to, ale on si stál za svým. Když jsem mu pak volala, tak ten telefon někdo típnul a pak už byl nedostupný,“ vypověděla Pavla A.

Onderku i Vytopila poznala Pavla ve vykřičeném domě asi před čtyřmi lety. S Onderkou se pak dala dohromady, odešla z klubu a začala pracovat s obžalovaným v hospodě. Po tříletém vztahu od něj odešla k Vytopilovi i s malou dcerou.

„To už byl obžalovaný se svou bývalou ženou. Ta žárlila na mě, protože nemohla mít děti a Onderka se mnou měl dceru. Když jsem se s ním rozešla, nechtěla jsem, aby se o malou starala jeho exmanželka, když měl dceru u sebe,“ dodala jediná z milostného čtyřúhelníku, která zůstala naživu či na svobodě.

Verdikt do konce měsíce

Když po osudné schůzce Vytopil zmizel, Pavla se asi po čtrnácti dnech vrátila ke svému bývalému milenci Onderkovi. Senát v čele s Tomášem Kurfiřtem musí ještě vyslechnout soudní znalce a ještě do konce měsíce by mohl vynést verdikt.

Oběma obžalovaným hrozí za vraždu až 18 let vězení. Vytopilovo tělo bylo objeveno po několika týdnech od vraždy, totožnost se potvrdila až na základě analýzy DNA. Hlava, kterou podle obžaloby oddělili obžalovaní krátce po vraždě od těla, se dosud nenašla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám