Hlavní obsah

Po Picassech za půl miliardy uloupených v Olomouci policie stále pátrá

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kriminalistům se zatím nepodařilo uzavřít případ loupežného přepadení, při němž ráno 18. června přinutili dva muži na Jiřičkově ulici v Olomouci jedenapadesátiletého podnikatele, aby jim vydal mj. obraz Augusta Renoira a deset kreseb Pabla Picassa.

Foto: Policie ČR

Uloupené kresby, jejichž autorem má být Pablo Picasso, a po kterých nyní policie pátrá.

Článek

Jejich hodnotu oloupený muž vyčíslil na 415 miliónů korun. Pokud by to byla pravda, šlo by o jednu z největších loupeží v Česku za poslední desetiletí. Policie po dílech pátrá. „Přivítáme jakoukoli informaci, která by nám mohla pomoci k jejich nalezení,“ řekla Právu ve středu olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Lupiči přepadli podnikatele u garáže jeho rodinného domu. „Fyzicky na něj zaútočili a pod hrozbou ublížení na zdraví ho přinutili k vydání děl, která měl muž v domě uschované,“ uvedla mluvčí.

Foto: Policie ČR

Podnikateli měli lupiči odcizit i obraz (olej na plátně) Augusta Renoira Dívčí podobizna o rozměrech 40 x 34,5 cm.

Kriminalisté podle ní na případu intenzivně pracují. „Operativně pátrací činností a vyšetřováním ve spolupráci s Národní galerií v Praze jsme získali poznatky k hodnotě odcizených obrazů. Je pravděpodobné, že by se nemuselo jednat o originální díla autorů A. Renoira a P. Picassa, a proto by jejich hodnota mohla být mnohonásobně nižší, než byla odhadována v první fázi vyšetřování,“ konstatovala Štrbáková.

Objasnění okolností případu je do značné míry závislé právě na nalezení odcizených děl, což by mohlo přispět zejména k určení jejich skutečné ceny.

Foto: Policie ČR

Uloupené kresby, jejichž autorem má být Pablo Picasso, a po kterých nyní policie pátrá.

„Máme sice jejich fotografie, ale žádný znalec se pochopitelně jen na jejich základě nepodepíše pod to, že to, co je na snímku, je s jistotou originál či plagiát. Aby to mohl určit, potřebuje mít možnost prozkoumat samo dílo,“ zdůraznila policejní mluvčí.

Mohly to být kopie

Podle znalců výtvarného umění je málo pravděpodobné, že by soukromník vlastnil díla takové ceny, aniž by se to v odborných kruzích vědělo. „Je mi to divné. Jsou investoři, kteří si do toho ukládají peníze a kupují jména. Pokud mají dobré posudky, je to záruka. Ovšem že by se o tom nevědělo, je málo pravděpodobné,“ řekl už dříve ČTK olomoucký historik umění Ivo Binder.

„Mohlo jít o kopie, jejichž cena by pak byla minimální,“ sdělil Právu již krátce po loupeži zdroj blízký policii s tím, že zjistit pravost obrazu nebývá někdy snadné a o tom, že jde o zdařilý falzifikát, nemusí vědět ani jeho majitel.

Otazníky kolem případu vzbuzuje nejen to, kde by podnikatel, jehož životní styl podle sousedů nenapovídá tomu, že by byl příliš movitý, získal stamilióny na nákup uměleckých děl, ale mj. i fakt, že dům oloupeného nemá žádné speciální bezpečnostní prvky, jaké by se daly očekávat, pokud v něm přebývají originální malířské skvosty. Nabízí se i to, zda nešlo o fingovanou loupež, a tudíž pokus o pojistný podvod.

Foto: Policie ČR

Uloupené kresby, jejichž autorem má být Pablo Picasso, a po kterých nyní policie pátrá.

Podle informací Práva však majitel díla neměl pojištěná. Pokud by tomu tak bylo, nebylo by zřejmě o jejich pravosti pochyb, protože základem pojistky uměleckých děl je vždy doložení jejich původu.

Policie podle všeho zatím pracuje především s verzí, že si podnikatel loupežné přepadení nevymyslel a lupiči si skutečně obraz spolu s kresbami odnesli, ať již jde o originály či falza. „Předpokládáme, že by se díla mohla objevit v nějaké distribuční síti,“ uvedla Štrbáková. V případě dopadení hrozí pachatelům loupežného přepadení až patnáct let za mřížemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám