Hlavní obsah

Policista měl na služebně poranit režisérovi oči, soud ho osvobodil

Zlín

Okresní soud ve Zlíně ve středu zprostil policistu Michala Máčalu obžaloby z napadení režiséra Tomáše Bintera. Podle státního zástupce Romana Kafky devětadvacetiletý muž jako člen pohotovostního a eskortního oddílu krajského ředitelství policie jednačtyřicetiletého režiséra bezdůvodně tloukl ve výslechové místnosti ve Zlíně.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Máčala vinu odmítl. Za zneužití pravomoci úřední osoby mu hrozilo až pět let vězení. Máčala údajně spoutanému muži vulgárně nadával a fyzicky jej napadl, čímž mu způsobil zranění očí. Režisérovi podle Kafky nasadil tmavé brýle a přes ně jej několikrát udeřil.

Policista, který byl do vyřešení případu postaven mimo službu, popřel, že Bintera napadl. Podle znalce si Binter mohl některá zranění způsobit i pádem, modřiny kolem očí ale podle něj vznikly zřejmě aktivním násilím.

Režisér byl ve Zlíně na konci ledna pracovně a večer si s přáteli zašel do baru. Tam se prý s kamarádem ohradil proti tomu, když barmanka chtěla zavírat. Žena na ně proto zavolala policii. Hlídka oba muže odvezla nejprve do nemocnice na lékařskou prohlídku a pak údajně na služebnu, kde je prý muži zákona uráželi a zbili. Nakonec oba muže policie odvezla na záchytku.

Režisér měl klást odpor

Máčala tvrdil, že se je nejprve snažil po dobrém dostat z baru, který odmítali opustit, a sami si nalévali alkohol, i když obsluha chtěla zavírat. Podle něj mu Binter kladl při vyvedení z baru aktivní odpor.

"Z jeho strany to byla normální hospodská rvačka. Jednal arogantně a vulgárně," řekl Máčala s tím, že použil proti režisérovi slzný plyn. Muže, který údajně nadýchal přes jedno promile alkoholu, poté odvezli na vyšetření do nemocnice a následně do policejní výslechové místnosti.

Binter si podle Máčaly na nic nestěžoval. Tmavé brýle mu prý policista nasadil kvůli tomu, že se režisér i ve výslechové místnosti choval agresivně. Máčala ale připustil, že brýle proti někomu použil poprvé. Navíc jejich použití nezaznamenal, za což byl už dříve nadřízeným kázeňsky potrestán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám