Hlavní obsah

Dva mladíci napadli a oloupili seniorky, jednoho soud poslal za mříže

Právo, René Chvalina
Hradec Králové

Za útok na dvě seniorky potrestal v úterý královéhradecký soud patnáctiletého Josefa E. čtrnáctiměsíčním nepodmíněným trestem vězení pro mladistvé. Šestnáctiletému Danielovi T. uložil podmíněný trest na čtrnáct měsíců se zkušební lhůtou na tři roky. Oběma mladíkům přitom hrozil až pětiletý trest. Státní zástupkyně i obhajoba se vzdala práva na odvolání.

Foto: René Chvalina, Právo

Pouze jeden z útočících mladíků skončí za mřížemi, druhý odešel s podmínkou.

Článek

Oba mladíci, kteří utekli z výchovných zařízení, se na loupežná přepadení předem připravili. V době útěku neměli žádné peníze a potřebovali si je nějakým způsobem opatřit. Vymysleli tedy plán, jak snadno přijít k penězům. Rozhodli se přepadnout a okrást bezbranné seniorky.

„Oba přiznali, že šlo o vzájemnou dohodu. Měli předem určené úkoly. Za terč útoku si vybrali starší osoby. V uvozovkách šlo o snadnou kořist,“ uvedla v úterý soudkyně Anna Bímová. Jako první oběť si vyhlédli třiasedmdesátiletou ženu. Za bílého dne ji povalili na zem, z ramene jí strhli kabelku a utekli. Stejný scénář uplatnili i o několik hodin později. Tentokrát přepadli devadesátiletou stařenku.

Žena po útoku upadla na tvrdou dlažbu a utrpěla hned několik zlomenin. Mladý útočník zraněnou ženu měl ještě navíc několik metrů vláčet po zemi. Žena byla převezena do nemocnice, čekalo ji několik vážných operací. Do dnešního dne se stále zotavuje v léčebně dlouhodobě nemocných. Policie mladíky dopadla ještě v den, kdy zaútočili.

Nerespektuje žádná pravidla společnosti. V jeho případě selhala jakákoliv výchovná opatření. Resocializace je negativní.
Soudkyně

Předsedkyně senátu v odůvodnění rozsudku označila za nebezpečnějšího mladšího z útočníků. „Do svých patnácti let se již několikrát dopustil závažných protispolečenských jednání. Nerespektuje žádná pravidla společnosti. V jeho případě selhala jakákoliv výchovná opatření. Resocializace je negativní,“ vysvětlila soudkyně důvody k jeho nepodmíněnému potrestání.

Josef E. celé soudní líčení nezúčastněně a arogantně hleděl před sebe a na otázku, jestli se bude odvolávat, jen chladně odpověděl: „Ne, vždyť je to jedno.“

Daniel T., který při útocích jen hlídal, není podle soudu tak morálně narušen a jeho resocializace je možná. Proto mu byl uložen jen podmínečný trest.

Reklama

Výběr článků

Načítám