Hlavní obsah

Soud řeší hádku řidičů, která skončila ranami sekerou do hlavy

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zablokovali jste kamarádovi auto, tak tady máte sekerou po hlavě. Tak by se dal v krátkosti shrnout obsah prudké hádky a následné potyčky z února letošního roku, která se odehrála u brněnského Boby centra. Výsledkem byly nejméně dvě rány sekerou do hlavy dvaapadesátiletého Albánce, které měl podle obžaloby uštědřit sedmatřicetiletý Robert Žilka. Ten za to v úterý stanul před brněnským Krajským soudem, kde se zpovídá z pokusu vraždy.

Článek

Začátek celého konfliktu se odehrál o několik dní dříve, kdy měl být jeden z Žilkových přátel při jízdě po Brně schválně blokován nebezpečnou jízdou jednoho z Albánců. Horké hlavy se pak potkaly po pár dnech právě u Boby centra a inkriminovanou událost si začaly vyříkávat. Hádka po chvilce měla pokračovat v nedaleké kavárně, kam podle obžaloby přišel Žilka se třemi kamarády, a došlo ke strkanici se čtyřmi Albánci.

„Začali na sebe vzájemně pokřikovat a nadávat si a přitom obžalovaný úmyslně fyzicky napadl poškozeného muže tak, že když do něj poškozený strčil, tak jej nejméně dvakrát udeřil do levé strany hlavy tupou stranou sekery k tomuto účelu přinesenou, srazil protivníka na zem, a když poškozený upadl na podlahu, tak jej několikrát kopl do oblasti hrudníku,“ prohlásil v obžalobě státní zástupce.

Napadený utrpěl mimo jiné zlomeniny lebečních kostí a krvácení do mozku a k jeho smrti nedošlo jen shodou náhod. Po útoku měl Žilka s kumpány naskočit do auta a ujet.

Žilka se před soudem hájil tím, že se vlastně jen bránil. „Ten chlap proti mně šel s nožem v jedné ruce a střepem z rozbité lahve v druhé. Bál jsem se o život a tak jsem začal mávat sekerou, aby ke mně nemohl. A on do toho strčil hlavu,“ nabídl svou verzi.

V případě uznání viny hrozí muži až 18 let vězení, verdikt by mohl senát v čele s Pavlem Göthem vynést příští týden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám