Hlavní obsah

Byla to poprava, pojmenoval vraždu soud. Muž dostal 18 let

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Na 18 let do vězení se zvýšenou ostrahou má jít 36letý Pavel Švancara, který loni v listopadu zastřelil na pomezí Ústecka a Děčínska svého známého. Podle Krajského soudu v Ústí nad Labem šlo o popravu. Útočník vystřelil nejméně 13 ran ze dvou zbraní, poslední mířila z bezprostřední blízkosti na hlavu. Rozsudek ještě není pravomocný, Švancara i státní zástupce si ponechali lhůtu na odvolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Pavel Švancara před Krajským soudem v Ústí nad Labem

Článek

Podle obžaloby muži jeli bílým BMW oběti a zaparkovali mezi obcemi Slavošov a Javory na pomezí okresů Děčín a Ústí nad Labem. Po předchozí hádce měl Švancara pětkrát vystřelit z legálně drženého pětiranného revolveru Smith & Wesson. Postřelený muž pak utíkal asi 380 metrů, přičemž měl Švancara z pistole Glock vystřelit po oběti ještě nejméně šest střel. Střely zasáhly mimo jiné plíce, játra i srdce.

Švancara po činu odjel autem oběti do Ústí nad Labem, kde ho zaparkoval ve čtvrti Krásné Březno. Po několika dnech vůz objevila policie a zhruba po měsíci dopadla Švancaru. Ten se při jednom z výslechů ke střelbě přiznal, v pondělí u soudu ale vypovídat odmítl.

Švancara při dřívější výpovědi tvrdil, že když se hádali, muž seděl na zadním sedadle a přiložil mu svou pistoli k hlavě. Spor se točil především kolem peněz, které Švancara oběti prý dlužil. Pak se také prý bál, že muž může ublížit jeho rodině.

Švancarovi hrozilo 12 až 20 let vězení, soud mu uložil trest v horní polovině sazby právě proto, že vražda byla vlastně popravou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám