Hlavní obsah

Oběť měla 13 ran, vraždu řeší ústecký soud

Právo, ape
Ústí nad Labem

Nejméně 13 ran měl po předchozí hádce na svou oběť vystřelit loni v listopadu na pomezí Děčínska a Ústecka 36letý Pavel Švancara. Mrtvý 32letý muž byl nalezen u silnice, jeho vraždu začal v pondělí ráno řešit Krajský soud v Ústí nad Labem. Obžalovanému Švancarovi hrozí za promyšlenou vraždu až 20 let vězení.

Policie si pro Švancaru došla do jeho bydliště na DěčínskuVideo: Policie ČR

 
Článek

Podle obžaloby muži jeli bílým BMW oběti a zaparkovali mezi obcemi Slavošov a Javory na pomezí okresů Děčín a Ústí nad Labem. Po předchozí hádce měl Švancara pětkrát vystřelit z legálně drženého pětiranného revolveru Smith & Wesson. Postřelený muž pak utíkal asi 380 metrů, přičemž měl Švancara z pistole Glock vystřelit po oběti ještě nejméně šest střel. Poslední směřovala z bezprostřední blízkosti na hlavu oběti. Dřívější střely zasáhly mimo jiné plíce, játra i srdce.

Švancara po činu odjel autem oběti do Ústí nad Labem, kde ho zaparkoval ve čtvrti Krásné Březno. Po několika dnech vůz objevila policie a zhruba po měsíci dopadla Švancaru. Ten se při jednom z výslechů ke střelbě přiznal, v pondělí u soudu ale vypovídat odmítl.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Pavel Švancara před Krajským soudem v Ústí nad Labem

Švancara při dřívější výpovědi tvrdil, že když se hádali, muž seděl na zadním sedadle a přiložil mu svou pistoli k hlavě. Spor se točil především kolem peněz, které Švancara oběti prý dlužil. „Chtěl po mě adresu do zahraničí, kde si myslel, že mám peníze ukryté,“ uvedl Švancara. Pak se také prý bál, že muž může ublížit jeho rodině.

Podle protokolu z pitvy a rekonstrukce činu vyplynulo, že mezi posudky a výpovědí obžalovaného jsou zřejmé rozpory. Švancara ale jinak mluvit nechtěl. „ Co jsem si pamatoval, to jsem i řekl. Byl jsem v šoku,“ uvedl. Soudní jednání je naplánované i na úterý a středu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám