Hlavní obsah

Lessy protlačil syna na školení policejních motorkářů, šetří to inspekce

Novinky, Jiří Forman

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) se zabývá dalším možným prohřeškem bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. Ještě ve své funkci letos v květnu zařídil svému synovi, aby se mohl zúčastnit školení policejních motorkářů na brněnském motodromu.

Syn Lessyho se zúčastnil policejního školení Video: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Výcvik je přitom určen výhradně policistům nebo příslušníkům jiných bezpečnostních sborů a nikdo nepovolaný na něj nesmí. Syn Lessyho je běžným civilistou. „Mohu potvrdit, že obdobnými informacemi pracovníci Generální inspekce bezpečnostních sborů disponují. Nyní je vyhodnocují,“ uvedla mluvčí GIBS Radka Sandorová.

Kurz se konal 14. a 15. května a byl určen policistům dopravní služby. Lessy nepopírá, že synovi školení zařídil. Tvrdí ale, že v něm zbylo volné místo. Syn si prý výcvik zaplatil. Policisté si účast na něm neplatí a vedení okruhu si náklady odečítá z daní.

„Byla tam oficiální motoškola. Část obsadila policie a já jsem si domluvil s vedením okruhu, protože (syn) ji měl řádně zaplacenou, jestli se může zúčastnit, protože policie to nenaplnila,“ řekl serveru Novinky.cz Lessy.

Je to pro mě dost překvapující a trochu mě to vyvedlo z míry, protože v současné době snad nemůže být policejní funkcionář, který by si něco takového dovolil.
předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek.

Jenže policejní prezidium ústy svého mluvčího Tomáše Hulana potvrdilo, že civilní osoba na takovém výcviku nemá co dělat.

„Toho kurzu se můžou účastnit pouze a jenom osoby určené, tedy konkrétní policisté, a v případě, že jsou volné kapacity, tak například členové vojenské policie,“ konstatoval.

Zaskočeni byli i zástupci policejních odborářů. „Je to pro mě dost překvapující a trochu mě to vyvedlo z míry, protože v současné době snad nemůže být policejní funkcionář, který by si něco takového dovolil,“ reagoval na to předseda Nezávislého odborového svazu Policie ČR Milan Štěpánek.

Jeho kolega z Unie bezpečnostních sborů Zdeněk Buřič k tomu dodal: „K tomu v žádném případě nesmí dojít, protože školení policejních motorkářů je děláno pouze jako služební záležitost a civilní osoba, pokud není školitel, tam v žádném případě nemá co dělat.“

Lessy skončil ve funkci letos na konci července z hodiny na hodinu, kdy jej ministr vnitra Jan Kubice vyhodil od policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám