Hlavní obsah

Natáhl si budík, vzal kladivo a šel vraždit. Soud ho poslal na 19 let za mříže

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Chladnokrevně a s rozmyslem. Tak si 18. ledna letošního roku počínal třicetiletý Michal Bílek v domě Karla Koblicha v Dolních Kounicích na Brněnsku. Sedmašedesátiletému domácímu, u kterého bydlel prakticky zadarmo řadu měsíců, se za střechu nad hlavou odměnil smrtí. Nejprve se ho pokusil kvůli důchodu ve spánku ubít kladivem a posléze jej ubodal loveckým nožem.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Michal Bílek je údajně věřící člověk. Nyní může zpytovat svědomí za chladnokrevnou vraždu dlouhá léta ve vězení.

Článek

Vše si přitom pečlivě předem připravil. Dokonce si na den vraždy natáhl budík! Krajský soud v Brně ho za to poslal na 19 let za mříže.

„Dobu vraždy jsem si naplánoval na 18. ledna záměrně. Věděl jsem, že Karel bere důchod 16. ledna, ale že si jej vyzvedává někdy i o den později. Proto, abych měl jistotu, že bude už peníze mít, jsem si stanovil datum až osmnáctého,“ vysvětlil při výslechu do policejního protokolu vrah, který u brněnského krajského soudu využil svého práva a nevypovídal.

Do protokolu však také uvedl i další hrůzné podrobnosti činu. Mimo jiné i to, že si předem připravil i smrtící nástroj - kladivo, a také, že si natáhl budík. "Vzbudil jsem se už asi o půl čtvrté a tak jsem vzal kladivo a vešel ke spícímu Koblichovi,“ uvedl Michal Bílek.

Chtěl jsem jej bodnout do srdce, tedy myslím, že to bylo do těch míst, aby byl co nejdříve mrtev.
Odsouzený

Oběť pak dvakrát uhodil kladivem do lebky. Když však muž stále nebyl mrtev a vydával podle vraha zvuky, šel Bílek do svého pokoje pro lovecký nůž a důchodce bodl opakovaně do krku a do levé strany hrudníku.

„Chtěl jsem jej bodnout do srdce, tedy myslím, že to bylo do těch míst, aby byl co nejdříve mrtev,“ zaznělo z protokolu, při jehož čtení Bílek nehnul ani brvou. Po vraždě pak mrtvolu odtáhl do sklepa, kde ji zastlal mezi harampádí do zkrvavených lůžkovin. Své oběti ukradl peněženku se sedmi tisíci a dva mobily v ceně asi 1600 korun.

Peníze vrah utratil v rodných Luhačovicích, a když mu hotovost došla, spáchal další dvě loupeže, za které byl odsouzen na čtyři roky do vězení.

Kolem vraždy zůstane zřejmě už navždy několik otazníků. Když se totiž majitel domu neobjevil 14 dnů v hospodě, požádali jeho kamarádi vedení obce, aby se do domu podívali hasiči a policisté.

Policisté dům prohledali, mrtvolu ale nenašli

K tomu skutečně došlo, ovšem prohlídka byla tak povrchní, že tělo ve sklepě nikdo nenašel.

Bílek byl policií zadržen kvůli loupeži 2. února v Uherském Hradišti. Měl u sebe nůž, který prošel důkladným zkoumáním; laboratoři na něm kriminalisté objevili stopy DNA zavražděného muže z Dolních Kounic.

Přesto soudu nejvíce pomohlo - jak uvedla předsedkyně senátu Jaroslava Bartošová - že se Bílek k činu doznal. Pochybnosti panují i k postavení druhého spolubydlícího Zdeňka M., který tvrdí, že osudnou noc nic neslyšel.

„Vystoupení svědka je nevěrohodné, ovšem nezbývá nic jiného, než vycházet z výpovědi obžalovaného, který svou vinu doznal,“ doplnila státní zástupkyně Ludmila Doležalová, která se vzdala práva na odvolání proti rozsudku. Bílek si nechal lhůtu na odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám