Hlavní obsah

Mladík si za sexuální útoky proti pěti dívkám odsedí šest roků za mřížemi

Právo, René Chvalina
Hradec Králové

Za celkem devět brutálních sexuálních útoků na pět dívek poslal Královehradecký krajský soud ve čtvrtek dvacetiletého Lukáše Dýmu na šest roků do vězení. Soud navíc nařídil Dýmovi ochrannou sexuologickou léčbu. Jeho obětem bylo v době činu od 14 do 23 let. Rozsudek není zatím pravomocný. Obhájce i státní zástupce si ponechali lhůtu na rozmyšlenou.

Foto: René Chvalina, Právo

Odsouzený Lukáš Dýma

Článek

Mladík se sexuálních útoků dopustil v letech 2009 až 2012 na Broumovsku a Šumpersku. Tři z napadených dívek Dýma znásilnil. Některé z nich dokonce vícekrát. V jednom případě se dopustil i pohlavního zneužití nezletilé.

„Mám prostě občas chvíle, kdy se mi zatmí před očima, v hlavě mi to přeskočí, a potřebuji sex. Je to pak silnější než já,“ uvedl již dříve u soudu Dýma s tím, že vždy za jeho choutkami stál alkohol.

Mladík se ke svým činům před soudem s roztěkaným pohledem a sklopenou hlavou přiznal. Nicméně uvedl, že všechny jeho sexuální útoky provedl v afektu. „Prostě mi něco přecvakne v hlavě a musím pokračovat až do vyvrcholení,“ tvrdil mladík a dokonce poprosil soud, zda by mu nenařídil sexuální léčbu.

Všechny napadené dívky dobře znal a označil je dokonce za kamarádky a s některými měl dokonce podle jeho slov i milostný poměr.

Potřebuji nějakého psychologa, který se mi podívá do hlavy.
Odsouzený

Poněkud rozporuplně působily u soudu výpovědi jeho kamarádů. Dva z nich se dokonce před soudní síní holedbali jak Lukášovi „zavaří“ a bude sedět, až zčerná. Jejich hrdinná slova se však rozplynula už při vkročení do soudní síně a celou událost popisovali povrchně, rozporuplně a některé detaily popisovali spíš z doslechu.

Naopak svědek Filip Š. se nešetřil a na adresu jedné z údajně znásilněných dívek si nebral servítky. „Když jsem jí druhý den potkal, tak se smála a ještě se chlubila, že se s ním vyspala. Pokud to řeknu slušně, tak to byla prostě děvka,“ uvedl svědek přesto, že dívku znal jen podle vidění.

Dýma si však u soudu své jednání uvědomoval a sám prohlásil, že je nemocný. „Potřebuji nějakého psychologa, který se mi podívá do hlavy,“ soukal ze sebe plaše vypadající Dýma. „Svého jednání opravdu lituji. Je mi to opravdu líto,“ dodal mladík.

Soud pro uložení trestu při spodní hranici vzal v potaz, že se k činům Dýma doznal a zároveň akceptoval výsledky znaleckých posudků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám