Hlavní obsah

Škrábalo to v krku, popsali žáci únik plynu u školy v Karlových Varech

Právo, Rudolf Voleman
Karlovy Vary
Aktualizováno

Celkem pět školáků bylo ve čtvrtek dopoledne převezeno do karlovarské nemocnice poté, co se nadýchali plynu, který unikl z potrubí při přestavbě plynovodu nedaleko Základní školy Jana Amose Komenského v Kollárově ulici v Karlových Varech - Drahovicích. Dalších zhruba 450 školáků bylo ze školy preventivně evakuováno.

BEZ KOMENTÁŘE: Evakuace po úniku plynu v Karlových VarechVideo: Rudolf Voleman, Právo

 
Článek

„Pět dětí, tedy tři hoši a dvě dívky, byly kvůli lehkému nadýchání plynem převezeny do karlovarské nemocnice,“ uvedl ředitel karlovarské krajské záchranky Roman Sýkora.

„Měly bolesti hlavy a některé zvracely,“ pokračoval. „Rozhodně nejsou v ohrožení života, spíše jsme je převezli do nemocnice pro jistotu. Načichaly se trochu plynu,“ dodal.

„Stabilizované po zajištění na emergency byly děti hospitalizované na dětském oddělení,“ uvedla mluvčí karlovarské nemocnice Barbora Silná.

„Po desáté hodině dopoledne nám bylo hlášeno, že ve škole v Kollárově ulici je silně cítit plyn. Děti si stěžovaly, že je štípou oči,“ uvedl mluvčí karlovarských krajských hasičů Martin Kasal. „Už při příjezdu probíhala vzorná evakuace dětí ze školy. Celkem muselo být evakuováno zhruba 450 dětí plus pedagogové a další zaměstnanci školy,“ konstatoval mluvčí hasičů.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ze Základní školy Jana Amose Komenského v Karlových Varech museli být kvůli úniku plynu evakuováni školáci.

Vítr zanesl plyn ke škole

Plyn se dostal do školy kvůli stavebním pracím probíhajícím vedle školy. „Při přeložce plynového potrubí došlo k odfouknutí plynu z potrubí a tento byl zanesen větrem směrem k základní škole,“ popisoval mluvčí karlovarské krajské policie Pavel Valenta.

„Žákům z důvodu vyvětrání školy byla ukončena výuka a byli preventivně evakuováni. Výbuch plynu ani jiné nebezpečí nehrozilo,“ dodal Valenta.

„Měli jsme hodinu fyziky, když jsme ucítili nějaký zápach,“ popisoval jeden z žáků po evakuaci před školou. „Škrábalo to v krku a některým z toho bylo zle,“ pokračoval. „Řekli jsme to učitelce a pak nás evakuovali,“ dodal.

Menší děti měly z přesunu a konce vyučování spíše zábavu, plyn necítily. „A co se vlastně stalo?“ ptaly se mezi sebou.

„Na místě situaci dětem vysvětlovali psychologové,“ uzavřel Kasal.

Poplach kvůli úniku plynu zmobilizoval jednotky integrovaného záchranného systému. „Povolali jsme sedm sanitek z celého Karlovarska a také vozidlo používané při hromadných neštěstích,“ uvedl Sýkora.

„Na místě bylo celkem šest jednotek hasičů,“ uvedl Kasal. Kvůli původně nahlášeným šesti stům evakuovaných dětí shromáždila karlovarská nemocnice během deseti minut deset kompletních týmů včetně sanitářů. „Byla uvolněna kapacita ambulancí prvního patra Pavilónu akutní medicíny, shromážděny prostředky a materiál a uvědoměno bylo dětské oddělení a centrální jednotka intenzivní péče,“ uzavřela Silná.

Reklama

Výběr článků

Načítám