Hlavní obsah

Nalezená kostra patří ženě, která zmizela v roce 1989

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Díky velké náhodě se podařilo policii po více než 23 letech objasnit zmizení jednaosmdesátileté důchodkyně, která v roce 1989 odešla na procházku a už se nevrátila domů. Policie ve čtvrtek oznámila, že se díky analýze DNA podařilo identifikovat kosterní pozůstatky, které byly nalezeny nedaleko Ostravy loni při lesnických pracích těsně před Vánoci.

Foto: Policie ČR

Místo, kde byly nalezeny pozůstatky pohřešované ženy.

Článek

O objasnění neobvyklého případu informovala mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Kosterní pozůstatky byly nalezeny loni 21. prosince.

„Ostatky byly převezeny nejprve k pitvě. Soudní znalec pak odhadl, že jde pravděpodobně o ostatky starší ženy a stanovil také možné stáří nalezených ostatků,“ uvedla mluvčí.

Policie si pak vyžádala expertízy u Kriminalistického ústavu Praha. „Ke zkoumání byl doručen neúplný skelet, který obsahoval pouze některé části kostí, čímž byla identifikace značně ztížena. Na fragmentech některých dochovaných kostí nalezli sekundární pohlavní znaky ženského pohlaví. S ohledem na neúplnost skeletu nemohli stanovit věk ani výšku osoby,“ uvedla Petra Srnková z Kriminalistického ústavu.

K identifikaci pomohla DNA od syna

„Ostravští kriminalisté vytipovali, že by se mohlo jednat o ženu, která je nezvěstná od roku 1989 a zajistili srovnávací biologický materiál od jejího syna. Porovnáním profilů DNA genetici zjistili, že se s největší pravděpodobností jedná o příbuzenský vztah, čímž identitu ženy potvrdili,“ dodala Srnková.

Kriminalista, který analyzoval možné pohřešované, byl úspěšný již při prvním pokusu o identifikaci pohřešované díky své znalosti služebního teritoria.

"Komisaři vedoucímu prověřování pak kriminalista sdělil, že kosterní ostatky by mohly patřit ženě, která byla pohřešována od června roku 1989. A tak ke slovu přišla analýza DNA a srovnání profilů DNA izolovaných z kosterních ostatků a srovnání s DNA syna pohřešované,“ dodala Holčáková s tím, že syn se tak konečně po téměř čtvrt století dozvěděl, kde jeho maminka zemřela.

Příčinu úmrtí se policistům vzhledem ke stáří ostatků nepodařilo zjistit.

Reklama

Výběr článků

Načítám