Hlavní obsah

Hadovi jsem se v duchu omluvil, řekl chovatel, který přežil uštknutí kobrou

– Krnov
Právo, Aleš Honus

"Je to malý zázrak a především zásluha lékařů, že jsem přežil. Ale to, že mne kousla kobra, byla samozřejmě moje chyba. Hadovi jsem se za svoji nepozornost už v duchu omluvil," tvrdí chovatel Vojtěch Dzik z Dětřichova nad Bystřicí, kterého na začátku září uštkla smrtelně jedovatá kobra monoklová. Nyní už lékaři mohou říct, že nehodu přežil bez vážnějších následků.

Hadovi jsem se omluvil, řekl chovatel, který přežil uštknutí kobrouVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Prudce jedovatý had kousl chovatele při krmení. Stačila malá chvilka nepozornosti a vrhl se mu na ruku. Zakousl se a nechtěl se pustit. „Byla to moje chyba. Had je predátor a já jsem narušil jeho teritorium," řekl ve středu Vojtěch Dzik.

To, že uštknutí jedním z nejnebezpečnějších hadů na světě vůbec přežil, považuje za obrovské štěstí. „Chtěl bych lékařům poděkovat," dodal s tím, že po uštknutí měl velkou obavu o svůj život. „Nebylo to poprvé, co mne uštknul had, ale tento byl nejjedovatější,“ řekl muž, který jedovaté hady chová asi třicet let.

Samec nebezpečné kobry monoklové uštkl Vojtěcha Dzika při krmení v sobotu 1. září asi hodinu před polednem. Jeho příbuzný ho okamžitě naložil do auta a v polovině cesty ho předal posádce přivolané sanitky.

Protijed přivezli z Německa

Pacient byl hospitalizován na jednotce ARO a muselo se čekat na speciální sérum, které nebylo v České republice k dispozici, a tak pro něj vyjela soukromá sanitní služba z Prahy až do Toxikologického centra v Mnichově.

V případě uštknutí kobrou monoklovou musí být sérum podáno nejpozději do 24 hodin. Šest dávek stihlo do Krnova dorazit ještě v sobotu dvě hodiny před půlnocí a lékaři mohli ihned začít s podáváním protijedu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Chovatel Vojtěch Dzik, kterého uštkla kobra monoklová, se už zotavuje doma. Uštknutí přežil bez následků.

Už na druhý den lékaři muže díky tomu probrali z umělého spánku. „Trvalo pouhých osm a půl hodiny, než jsme mu mohli aplikovat první dávku protilátky z Mnichova. Mezitím už byl samozřejmě napojen na plicní ventilaci a uveden do umělého spánku. Kdyby sérum do 24 hodin od kousnutí nedostal, průběh léčby by byl mnohem komplikovanější a s vyšším předpokladem komplikací, které by mohly být s vysokou pravděpodobností i smrtelné,“ řekl primář krnovské nemocnice Marián Olejník.

Druhý případ uštknutí v kraji

V krátké době jde shodou okolností už o druhý případ, kdy krnovská nemocnice zachraňovala chovatele smrtelně jedovatého hada. V únoru zde ošetřovali teraristu Petra Kelnera z Úvalna, kterého uštkla mamba černá. V tomto případě byl pacient po základním ošetření převezen na specializované pracoviště Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Také jed mamby je mimořádně zákeřný a je nutné včasné podání séra s protilátkami.

„Je nemyslitelné, aby hadí séra, kterých je několik stovek druhů, měla každá nemocnice. Proto existuje v Evropě jen několik center, která jimi disponují, a my s nimi komunikujeme v případě nutnosti, jako to bylo u těchto dvou chovatelů,“ uvedl náměstek ředitele krnovské nemocnice Ivan Pavlák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám