Hlavní obsah

Dvojice půjčovala cizí auta za korunu, s milióny vybranými na zálohách utekla

Právo, Miroslav Homola
Blansko

Nejméně o 7,4 miliónu korun okradla povedená dvojice své „klienty“ kteří si od ní půjčovali auta za zdánlivě velmi výhodných podmínek. Stačí jen lít do nádrže benzín, vodu do ostřikovačů, popřípadě vyměnit vadnou žárovku. O nic jiného se nemusel podle smlouvy starat člověk, který si za symbolickou korunu půjčovného na rok pořídil vůz od Dalibora Voláka a jeho „asistentky“ a také milenky Jitky Markové z Blanenska.

Hledaná dvojice podvodníků

Článek

Jedinou hotovost, kterou musel zájemce o jízdu autem zaplatit, byla smluvně vratná kauce. Ta byla různá od 80 000 do 250 000 korun. To podle typu vozu a také odhadu iniciátora neobvyklého podvodu Voláka, který to s lidmi uměl. A který klientům navykládal, že zisk z tohoto kšeftu umějí udělat finanční společnosti, se kterými spolupracuje a které s penězi z kauce obchodují.

„Auta si pachatel běžně vypůjčil v půjčovně a dál je pak opět půjčoval dalším lidem. Svou službu nenabízel formou inzerátů či internetem. Sázel na osobní kontakty a dost dlouho se mu to vyplácelo, než se 'letadlo' zastavilo. Prostě už nesehnal další zájemce a systém se začal hroutit,“ uvedl k podvodu vyšetřovatel Pavel Bojanovský.

Podvodník Volák totiž za pronájem aut půjčovnám skutečně částečně platil právě ze zmíněných kaucí. Většinu peněz si však nechával a půjčovny, kterých nakonec bylo asi 15 hlavně v Čechách a na severní Moravě, se zpočátku spokojily i s dlužným plněním půjčovného.

Když na podvodnickou dvojici začaly půjčovny a také provozovatelé aut tlačit, dvojice vzala do zaječích. Pravděpodobně s hotovostí, kterou policisté odhadují na víc jak pět miliónů korun, utekli z České republiky. Možná jsou v Chorvatsku, kam mířily jejich první kroky na útěku.

Ještě 25. května se dostali do konfliktu se zákony Slovinska, když se tam Volák pokusil provézt legálně drženou zbraň. Tu mu sice Slovinci zadrželi, zahájili s ním správní řízení, ale k další cestě ho pustili i s partnerkou. „Bylo to bohužel ještě v době, kdy po dvojici nebylo vyhlášeno pátrání, jak je tomu nyní,“ doplnil vyšetřovatel.

Podvodníkům hrozí až deset let vězení. Uprchlík zanechal na Blanensku, odkud pochází, manželku a děti. A i když zřejmě vztah už před útěkem nefungoval, má jeho žena, která o podvodech neměla ani tušení, neustále problémy s věřiteli, popřípadě vymahači dluhů.

Informace o pohybu hledané dvojice přijme každá služebna policie nebo linka 158.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám