Hlavní obsah

V Kopřivnici málem uhořela školačka, od lampičky chytla pokrývka postele

Právo, Aleš Honus
Kopřivnice

Špatně umístěná halogenová lampička u postele mohla v minulém týdnu v Kopřivnici způsobit tragédii. Třináctiletá dívka usnula u knížky a od lampičky, která byla zasunuta mezi postel a zeď, se vzňala přikrývka. Dívka se naštěstí stačila probudit, kvůli nevolnosti však skončila v nemocnici.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Lampička, která způsobila požár přikrývky.

Článek

Přikrývka se podle mluvčího hasičů Petra Kůdely zřejmě při spánku dostala na lampičku a přikryla ji.

„Postupně se umělá vlákna v přikrývce začala nahřívat, tavit a následně začala žhnout. Přitom se vyvinuly zplodiny hoření, které zaplnily pokoj. Naštěstí se však dospívající obyvatelka pokoje vzbudila a duchapřítomně uhasila žhnoucí přikrývku vodou z vodovodu. Poté odešla k matce do ložnice a stěžovala si na nevolnost. Matka zavolala rychlou lékařskou pomoc, která odvezla mladou pacientku do nemocnice k ošetření,“ dodal mluvčí.

Nebezpečné lampičky

V souvislosti s případem hasiči apelují na všechny rodiče, aby zkontrolovali vybavení dětských pokojů, především potenciálně nebezpečné světelné zdroje a jejich umístění.

„Při přikrytí lampičky narůstá povrchová teplota žárovky velice rychle, teplo od žárovky není odváděno do okolí, začne nahřívat textilie, které leží na žárovce či v její bezprostřední blízkosti, a pak začnou žhnout či vzplanou. Při hoření a žhnutí se vyvíjí značné množství jedovatých a toxických plynů,“ upozornil Kůdela.

„V našem případě byly následky požáru pro zraněnou dívku relativně malé, snad bez větších zdravotních komplikací. Ale v dalších případech by mohlo dojít k plně rozvinutému požáru, případně koncentrace zplodin hoření v pokoji může dosáhnout takové úrovně, že může dojít k těžkým zraněním nebo dokonce úmrtím,“ dodal mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám