Hlavní obsah

Brutálně zbili chodce a nechali ho několik hodin na mrazu, odpykají si 14 let

Olomouc
Aktualizováno

Za loňské brutální napadení osmačtyřicetiletého muže v Rosicích na Brněnsku si dva dvaadvacetiletí muži odpykají ve vězení 14 let. Rozhodl o tom v pondělí Vrchní soud v Olomouci. Potvrdil tak rozsudek brněnského krajského soudu, proti němuž se mladíci odvolali. Podle soudu bylo jejich jednání surové a bezcitné.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Kůt (vlevo) a Martin Živkov před soudem házeli vinu jeden na druhého.

Článek

"Odvolání nejsou důvodná. Tresty vrchní soud nepovažuje za nepřiměřeně přísné," uvedl předseda senátu Vilém Ravek. Podle senátu mohli být mladíci naopak souzeni ještě daleko přísněji, a to za pokus o loupežnou vraždu, kde je sazba vyšší. "Poškozený byl velmi surově napaden, zranění byla bolestivá a mnohočetná. Navíc byl vysvlečen do naha, venku byly přitom mrazivé teploty. Na místě je i uvažovat o tom, zda nešlo o určitou formu trýznění," uvedl předseda senátu.

Jiří Kůt a Martin Živkov se u soudu domáhali toho, aby jejich jednání bylo posouzeno mírněji. Soudu navrhovali, aby je potrestal za těžké ublížení na zdraví a uložil jim nižší tresty. Živkov poukazoval na to, že s policií od počátku spolupracoval a napomáhal objasnění činu. Jeho jednání bylo prý ovlivněno opilostí.

"Chtěl bych se za to omluvit, je mi to líto, stalo se to, dalo by se říci, přímo omylem. Nechtěl jsem rozhodně nikoho zabít," uvedl před soudem mladík. Svého činu litoval i jeho stejně starý kamarád.

Přesto, že si skutek nepamatuji, nevěřím, že bych chtěl někoho zabít, nebo mu ublížit.
Odsouzený

"Chtěl bych se omluvit poškozenému za svůj podíl, co se stalo. Je mi strašně moc líto, čeho jsem se dopustil. Trest si zasloužím. Přesto, že si skutek nepamatuji, nevěřím, že bych chtěl někoho zabít, nebo mu ublížit," hájil se muž.

Stejný názor jako senát měl i žalobce, podle kterého je trest pro oba mladíky na místě. "Brutalita a surovost jednání obou obžalovaných byla značná," podotkl státní zástupce.

Podle kriminalistů patří kauza do skupiny případů označovaných jako happy slapping (spokojené fackování). Pachatelé sice oběť oloupili, ale šlo jim spíš o to, aby se útokem pobavili, než ji připravili o hotovost.

Poškozený strávil čtyři hodiny na mrazu

Kůt s Živkovem napadli muže bezdůvodně loni v říjnu, když se přesouvali z jedné restaurace do druhé. Svou oběť nejprve bezdůvodně shodili ze srázu a poté muže bili pěstmi a kopali do něj. Okradeného a těžce zraněného jej svlékli do naha a nechali jej ležet několik hodin na mrazu.

Muže prohledali, ukradli mu peníze a strhali z něj oblečení a obuv. Jeho svršky částečně roztrhali a rozházeli po okolí a muže s poraněním hlavy a hrudníku zanechali nahého ležet na místě. Venku se přitom teplota pohybovala až kolem pěti stupňů pod nulou.

Pomoc napadenému muži po čtyřech hodinách na mrazu zavolal kolemjdoucí. Policie našla opilé mladíky v jedné z rosických restaurací, kde nad ránem v zakrváceném oblečení popíjeli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám