Hlavní obsah

V případě barelů nalezených v Olomouci se může jednat o krácení daní

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro podezření ze spáchání trestného činu krácení daně šetří policie případ barelů s neznámou tekutinou, pravděpodobně lihem, které byly ve středu objeveny v areálu bývalých sladoven na Sladkovského ulici v Olomouci. Právu to ve čtvrtek řekla olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková.

Foto: Celní ředitelství Olomouc

V úterý zadrželi celníci na Olomoucku na 1300 litrů podezřelého alkoholu.

Článek

V objektu se nacházelo celkem 144 barelů, každý o objemu tisíc litrů. Některé z nich byly poškozené a tekutina z nich vytékala. [celá zpráva]

Podle prvotních rozborů vzorků se jedná o čistý líh. Barely ve čtvrtek hasiči spolu s policisty a celníky přestěhovali po povolení státního zástupce do náhradních prostor.

„Průběžně budou odebírány vzorky z jednotlivých barelů, které budou v následujících dnech podrobeny odbornému rozboru. Výsledky očekávám do konce příštího týdne,“ uvedla policejní mluvčí s tím, že okolnosti případu policisté vyšetřují. Již ve středu Právu řekla, že se budou zabývat i možnou souvislostí s metylalkoholovou kauzou.

„Policie zná majitele nemovitosti, ale kdo a z jakého důvodu tu měl barely uskladněny, je předmětem policejního šetření. V současné době je dosud neznámý majitel zde uložených věcí podezřelý ze spáchání trestného činu zkrácení daně, poplatků a podobné povinné platby,“ uvedla Štrbáková s tím, že pachateli hrozí až deset let vězení.

V případě, že by se potvrdilo, že v barelech je líh a někdo by jej nezákonně použil pro výrobu běžného tvrdého alkoholu, způsobil by podle některých odhadů státu škodu na spotřební dani a dani z přidané hodnoty ve výši přes 40 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám