Hlavní obsah

Policisté zatkli Krejčířova komplice, vyhýbal se vězení za stomiliónový tunel

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Jako známý obchodník s diamanty se Přemysl Synek několik let pohyboval mezi smetánkou. Není proto divu, že se mu nechtělo do vězení, kam měl v srpnu nastoupit pětiletý trest za to, že pomohl Radovanu Krejčířovi vytunelovat společnost Technology Leasing.

Foto: Archiv, Právo

Radovan Krejčíř

Článek

Pro třiačtyřicetiletého spoluzakladatele společnosti Diamonds International Corporation (DIC) skončil život v luxusu minulý týden, kdy ho dopadla policie a převezla do věznice.

„Na základě soudního příkazu zadrželi minulou středu krajští kriminalisté z oddělení cílového pátrání 43letého muže z Plzně,“ potvrdila Právu Markéta Fialová z plzeňského krajského policejního ředitelství. Bližší okolnosti neuvedla, potvrdila jen to, že zákrok se obešel bez komplikací. Podle jiného zdroje dostali policisté tip, kam má Synek přijít na schůzku. Tam si na něho také počkali.

Odklad nástupu trestu soud odmítl

Podle mluvčí Městského soudu v Praze Martiny Lhotákové měl Synek nastoupit do vězení nejpozději do 31. srpna. „To neučinil, a tak soud vydal příkaz k dodání do výkonu trestu,“ doplnila Lhotáková. Ještě předtím se Synek snažil termín nástupu alespoň oddálit. „Požádal o odklad, ale soud mu to zamítl,“ uzavřela Lhotáková.

Pravomocný rozsudek v kauze Technology Leasing vynesl Vrchní soud v Praze v květnu.

Krejčíř jako hlavní organizátor dostal osm let, Synek za zpronevěru o tři roky méně a třetí z obžalovaných, Michal Kurcina, si za pomoc ke zpronevěře odsedí tři roky.

Tunel probíhal prostřednictvím Synka, který stál v čele společnosti Technology Leasing. Synek uzavřel fiktivní leasingové smlouvy se společnostmi ovládanými Krejčířem, na jejichž účty od července do listopadu 2002 putovalo téměř 108 miliónů korun. Krejčíř měl získat 85 procent z částky a 15 procent Synek s Kurcinou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám