Hlavní obsah

Nebezpečný Chorvat uprchl policistům, chystali se na něj léta

– Prostějov
Právo, Miroslav Homola

Odposlechy a sledovačka. Půl roku byl pod policejním drobnohledem Vlado Rožič, Chorvat už 15 let žijící v ČR. Muž, který je v hledáčku nejen české policie, ale i Interpolu, však i tentokrát udělal na strážce zákona dlouhý nos. Ve chvíli, kdy už měli kriminalisté dostatek důkazů a mělo dojít k zatčení, jim Rožič ujel od noční benzinové pumy. Jeho „pracovní“ vůz VW Tuareg ukradený na Slovensku se našel za 10 minut. Bez Rožiče.

Foto: Policie ČR

Hledaný Vlado Rožič

Článek

„Bylo to v místech, kde bylo jen velmi těžké nepozorovaně obsadit celé místo zásahu, navíc prodlení vzniklo díky cestě speciální jednotky z Brna do Prostějova. Pachatel, proti kterému máme konečně za mnoho let, co o něm víme, dostatek důkazů, aby mohl být postaven před soud, bohužel zmizel,“ uvedl jeden ze členů týmu, který se trestnou činností čtyřicetiletého Chorvata už delší dobu zabývá.

Policisté, kteří chtějí zůstat v utajení, navíc vědí, že velmi opatrný zločinec, který bude pravděpodobně i ozbrojený a nebezpečný, se zatím neznámo jak setkal opakovaně na útěku se svojí prostějovskou manželkou, se kterou má dítě.

„Víme, že je stále na území ČR, ale zatím se nám nepodařilo ho dostihnout,“ doplňuje kriminalista. Jak dodal jeho kolega, Chorvat je velmi nedůvěřivý, nevěří ani nejbližším spolupracovníkům z podsvětí, mezi kterými jsou rusky a zřejmě i německy mluvící zločinci. Je rovněž považován za hlavu podsvětí v Prostějově a zřejmě i na Střední Moravě.

Důkazů k zadržení bylo málo

V minulosti se už sice dostal do střetu se zákonem na našem území, ale důkazů proti němu bylo zoufale málo, takže se do vězení nedostal. O jeho profesionálních „schopnostech“ svědčí fakt, že dokázal během dvou nocí ukrást a přemístit i osm aut. V poslední době se specializoval hlavně na škodovky Octavie třetí generace.

Osm aut ukradl také před policejním zásahem. Policisté našli zbytky již na díly rozprodaných vozů. V té době disponoval celkem 13 garážemi, do kterých kradené vozy kvůli opatrnosti přemísťoval, než je dal do dalšího oběhu. O jeho nedůvěřivosti svědčí i skutečnost, že pro parkování svého „služebního" volkswagenu používal střídavě pět garáží.

„Tak silné auto používal záměrně proto, aby mohl v případě nutnosti ujet pronásledovatelům i v terénu, a to také již v minulosti využil,“ dodal bez dalších podrobností policista. Muž před zásahem používal také rušičky signálů mobilních telefonů, aby nemohl být sledován. V současnosti nepoužívá mobil zřejmě vůbec. Informace o hledaném lze zavolat na policejní linku 158.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám