Hlavní obsah

Bývalá ekonomka nemocnice a starostka vinu přiznala, soud ji však neodsoudil

– Nový Jičín
Právo, Pavel Karban

Tři a půl roku nesmí bývalá vedoucí ekonomického oddělení nemocnice v Novém Jičíně Hana Bezděková vykonávat funkci statutárního orgánu. Takový trest jí uložil Okresní soud v Novém Jičíně, před kterým se zodpovídala ze dvou trestných činů: porušení povinností při správě cizího majetku a zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od soudu ale Bezděková, která je zároveň starostkou Milotic nad Bečvou na Přerovsku a zaměstnankyní Fakultní nemocnice Olomouc, odešla bez výroku o vině. Soud totiž její trestní stíhání podmíněně zastavil. Tuto možnost mohou soudci využívat od letošního září, jedná se o takzvaný odklon od trestního stíhání, a má se využívat v případě stíhání pro méně závažné trestné činy nebo přečiny.

„V plném rozsahu se přiznala, jinak by to nešlo,“ uvedl soudce Radim Švec s tím, že i když nemůže vykonávat Bezděková funkci statutárního orgánu, starostkou Milotic může být i nadále.

Podle státního zástupce Vladimíra Krejčíře dostala bývalá ekonomka nemocnice na funkci starostky od soudu výjimku. „Nevedla řádně úřední evidenci a druhý okruh problémů byl, že nemocnice zaplatila více na daních, než měla. Ale to už bylo napraveno opravnými daňovými přiznáními, takže nemocnici škoda nakonec nevznikla,“ popsal Krejčíř, o co v kauze šlo. Dodal, že žena to zdůvodňovala tak, že to, co dělala, byla v nemocnicích běžná praxe.

Bude dále pracovat v nemocnici

Trestní oznámení kvůli hospodaření podala nemocnice v roce 2010. Při opakovaném auditu za rok 2009 totiž vyplula na povrch řada pochybení, která zvýšila ztrátu nemocnice z 12 na 60 miliónů korun. Audit například odhalil nezaplacené staré faktury, přepsaná data splatností některých faktur nebo vykázané platby za neprovedenou či nenasmlouvanou zdravotní péči.

Novojičínská nemocnice je majetkem Moravskoslezského kraje, který ji od letošního ledna kvůli dluhům ve výši zhruba 270 miliónů korun pronajal na 20 let skupině Agel.

Bezděková potvrdila, že trestní stíhání jí bylo podmíněně zastaveno. I nadále však tvrdí, že nic neudělala. Podle jejího advokáta Jakuba Vepřeka se přiznala hlavně proto, že i když je o své nevinně přesvědčena, je delší dobu kriminalizována, a už nemá sílu bojovat.

„Paní Bezděková od počátku uváděla na svou obhajobu určitá tvrzení a minimálně část jich prokázala. Jsem přesvědčen, že pokud bychom obhajobu dotáhli do konce, bylo by ve všech bodech obžaloby prokázáno maximálně neúmyslné zavinění, pokud bychom nedosáhli zproštění od obžaloby,“ upozornil Vepřek.

Bezděková se zřejmě nemusí obávat toho, že kvůli rozhodnutí novojičínského soudu přijde o místo v olomoucké fakultní nemocnici. „V současné době nemáme k dispozici žádný oficiální dokument, který by byl překážkou pro trvání jejího pracovního poměru u nás. Všichni naši zaměstnanci musí na základě interního předpisu dokládat svou bezúhonnost výpisem z rejstříku trestů,“ objasnil mluvčí nemocnice Egon Havrlant.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám