Hlavní obsah

Policie vyhlásila válku smrtícímu alkoholu, kontrolovat bude i řidiče

Právo, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Najít zbylých patnáct tisíc litrů smrtícího koktejlu z lihu a metanolu, to je v současné době pro policii úkol číslo jedna. A detektivové budou důkladní, prověřovat se bude každé auto, které podezřelý alkohol z opavského skladu vozilo. Právu to řekl ředitel zlínské policie Bedřich Koutný, jehož podřízení se na rozkrytí metanolové aféry významně podíleli.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Vyšplhali jsme se v poměrně krátké době v této pyramidě velmi vysoko, a teď je priorita jít zpátky dolů, prozkoumat všechny možné cesty a dohledat co možná největší množství toho jedovatého alkoholu. To je alfa a omega,“ uvedl Koutný s tím, že půjde o mravenčí operativní práci.

„Budeme prověřovat všechny vozy, které to vozily, budeme vyslýchat jejich řidiče, abychom zjistili, kam a komu to dále vozili. Už na tom pracujeme, jdeme zpátky po té stopě dolů,“ přiblížil šéf zlínské policie.

Zároveň připustil, že určitá část ze zbylých lahví už může být u koncových zákazníků. „Důrazně doporučujeme lidem, aby podezřelý alkohol zlikvidovali,“ poznamenal Koutný.

Podle něj se bude policie v nejbližší době věnovat i odhalování celého černého trhu s alkoholem, který bují zejména na Moravě a ve Slezsku.

Selhání celní správy?

„Dostáváme teď mnoho poznatků směřujících k dalším větvím a míchačům, kteří měli pouze to štěstí, že u jejich alkoholu nedošlo k tak fatální chybě jako v této větvi,“ uvedl s odkazem na obvinění dvou hlavních strůjců série otrav metanolem Koutný.

Kolik je v nelegálním byznysu zapojeno lidí a kolik se v něm točí peněz, nechtěl Koutný s ohledem na další policejní šetření odhadovat. Zároveň ale naznačil, že monitorování celého systému zřejmě v poslední době podcenila celní správa, která má např. kontroly stáčíren alkoholu na starosti a která by měla případné poznatky o nelegální výrobě předávat policii.

„Bohužel tady zjišťujeme určité nedostatky, a možná i selhání celní správy. Policie dostávala spíše dílčí poznatky, nebylo to cíleno na celý ten řetězec. Tak detailně zmapovaná chobotnice, jak se to povedlo v aktuálním případě, to jsme nikdy od celní správy neměli,“ konstatoval Koutný.

Mluvčí celní správy Jiří Barták každopádně jakékoliv selhání celníků odmítl. Už dříve se za ně postavil i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Na vzrůstající počet lidí, kteří se do nelegálního obchodu zapojují, má každopádně podle Koutného vliv i ekonomická situace velkých likérek. Připomněl v této souvislosti, že např. na Zlínsku místní likérka Rudolf Jelínek snížila v poslední době počet pracovních míst zhruba na čtvrtinu proti původnímu stavu.

Možné zapojení celníků šetří inspekce

„Množství lidí, kteří měli zkušenosti s výrobou lihovin, pak takto pracovalo dál, ale už na černém trhu. Takové poznatky teď sbíráme a budeme se tomu dále věnovat,“ vysvětlil Koutný.

Zároveň odmítl, že by policie měla jakékoliv konkrétní důkazy o propojení pančující mafie s příslušníky celní správy, jak se o tom již delší dobu spekuluje. „Je pravděpodobné, že tam nějaké propojení mohlo být, když to tak dlouho fungovalo bez zásahu státu, nicméně my takové konkrétní podezření nemáme,“ konstatoval šéf zlínské policie.

Možným zapojením celníků do černého trhu s alkoholem se už ale zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů. Potvrdil to náměstek jejího ředitele Dušan Brunclík: „V uplynulých dnech jsme v tomto směru dostali oficiální podnět a kromě toho jsme už v počátku aféry získali určité operativní informace, se kterými od počátku pracujeme. Poznatky o možném propojení jsou, ale blíže se k tomu nechceme vyjadřovat, ty informace jsou operativního charakteru a v současné době se prověřují.“

Šéf Generálního ředitelství cel Pavel Novotný už v neděli v souvislosti s možným propojením alkoholové mafie s konkrétními celníky uvedl, že by nabídl svou rezignaci v případě, kdyby se prokázalo systémové selhání kontroly.

Rozsáhlou síť nelegálního obchodu s alkoholem už před více než dvěma lety popisoval na objednávku jednoho z velkých zahraničních výrobců coby soukromý detektiv současný ministr vnitra Jan Kubice. Ten ale nyní odmítá, že by už tehdy přišel na jakékoliv informace, které by mohly být pro policii důležité.

„Šlo o studii obchodních rizik pro zahraniční firmu. Ani tehdy tyto výstupy nebyly použitelné pro trestní řízení a nejsou použitelné pro státní orgány ani v současné situaci,“ řekl Právu Kubice s tím, že hrozbu série smrtících otrav metanolem tehdy nikdo nepředpokládal. Koutný nicméně uvedl, že se o výsledky někdejší Kubiceho analýzy bude zajímat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám