Hlavní obsah

Směs s metylalkoholem se měla dále ředit, počítali viníci otrav

Právo, Aleš Fuksa

Zatím 26 obětí metanolových otrav je zřejmě důsledkem vědomé, ale chybné kalkulace dvou hlavních podezřelých v podvodné kauze – karvinského obchodníka Rudolfa Fiana a majitele řitské firmy Carlogic Tomáše Křepely. Vyplývá to z informací, které vazebně stíhaný Fian už policii předal.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle zjištění Práva dvaačtyřicetiletý podnikatel nyní s policií spolupracuje. Policii údajně rovněž vysvětlil, jakým způsobem došlo k chybě s užitím většího množství metylalkoholu při ředění s dražším lihem. Do směsi ho přidali větší množství, aby ušetřili.

Zároveň zřejmě počítali s tím, že další míchači v nižších článcích řetězce nebezpečnou látku dále zředí. Při míchání tak zvolili vyšší koncentraci, jež způsobila otravu.

Metylalkohol, který policie a celníci zajistili koncem minulého týdne v opavských skladech firmy FROS ZPS, byl vyroben v zahraničí. Informovala o tom zlínská policejní mluvčí Jana Macalíková. Muži, které policie obvinila kvůli výrobě a distribuci jedovatého alkoholu z obecného ohrožení, látku legálně koupili od české firmy, která ji dovezla. Místo ve směsi do ostřikovačů aut ale část metanolu končila u konzumentů lihovin. [celá zpráva]

Policie a celníci ve skladech FROS ZPS zajistili podle jednatele společnosti Davida Fládra 15 000 litrů metylalkoholu.

Chtěli si vydělat

Fládr ale odmítá, že by firma měla s kauzou cokoliv společného. Potvrdil to i státní zástupce Roman Kafka. „Žádná osoba ze společnosti FROS ZPS není obviněna ze spáchání v pondělí uváděné trestné činnosti,“ řekl Kafka.

Dva obvinění muži podle policie úmyslně namíchali otrávenou směs a přes distributora alkoholu ji uvedli do oběhu. Zmíněným distributorem je podle informací čtyřiapadesátiletý Jiří V. z Podkopné Lhoty. Muž byl obviněn z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, hrozí mu až osm let.

Všichni tři jsou ve vazbě. Podle kriminalistů nechtěli muži zabíjet, ale výrobou nelegálního alkoholu vydělávat. Podle Kafky však dobře věděli, jaké následky má požití metylalkoholu. Podle policie je přitom možné, že aktéři kauzy lihoviny pančovali už dříve. Firma FROS ZPS míchala pro jednoho z obviněných vodu s dodaným metylalkoholem, prý do směsi do ostřikovačů.

Látky z ostřikovačů

Podle Macalíkové obvinění nejprve směsi sami míchali v areálu mimo prostory FROS ZPS. Podle Fládra podnikatel nádrže vyvážel na rampu před budovou a tam dával do metanolu látky, „které náplně do ostřikovačů obsahují“. Takový koncentrát pak dával zpět k naředění vodou a následnému stáčení z barelů do menších nádob.

Fládr už v pondělí Právu řekl, že 6000 litrů metylalkoholu zabavila policie a dalších 9000, které byly „už v nějakém stupni rozpracovanosti“, odvezli později celníci.

Podle Fládra z celkového množství látky sklady firmy před zásahem policie neopustil ani litr. Příliš tak nechápe, jak otrávený alkohol vznikl. Domnívá se, že obvinění podnikatelé měli ještě jiné zásoby metanolu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám