Hlavní obsah

Srb prodal trhaviny policejnímu agentovi, ve vězení stráví tři roky

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Tři roky vězení. To je trest za osudovou chybu, která stála Ljubiše Markoviče svobodu. Šedesátiletý Srb naletěl policejnímu agentovi, kterému načerno prodal osm kilogramů trhaviny s příslušenstvím a dva samopaly. Podle úterního verdiktu plzeňského soudu bude Markovič pykat za nedovolené ozbrojování. Verdikt zatím není pravomocný.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Šedesátiletý Srb naletěl policejnímu agentovi, kterému načerno prodal osm kilogramů trhaviny.

Článek

Podle jeho obhájce Jaroslava Vovsíka policisté celou akci vyprovokovali. „Jinak by obžalovaný zbraně nesháněl,“ řekl advokát.

„V žádném případě nešlo o provokaci policie s cílem donutit obžalovaného spáchat trestný čin. Byl to naopak obžalovaný, který se sám nabídl, že zbraně obstará,“ uvedl předseda senátu Josef Prach. Podle něho policisté nasazením agenta postupovali v souladu s trestním řádem.

„Měli poznatky od německých kolegů, podle kterých se měl obžalovaný podílet na mezinárodním obchodu se zbraněmi,“ vysvětlil Prach.

Trhaviny schovával za gaučem

„Odsunul gauč a vytáhl veliký černý pytel, kde byly kvádry plastické trhaviny zabalené v mastných papírech a dále rozbušky, kabely či speciální kleště k zapojení vodičů a drátů. Zaplatil jsem a zboží odvezl,“ popisoval u soudu detektiv, který byl na cizince nastrčený jako volavka. Měl za úkol prověřit informace a poznatky o tom, že Markovič působí na ilegálním trhu se zbraněmi.

Během pěti schůzek uskutečnil agent s cizincem dva obchody za sto tisíc korun. Kromě 5,5 kilogramu trinitrotoluenu a 2,5 kilogramu semtexu nakoupil policista od Markoviče ještě dva funkční samopaly bez výrobních čísel se zásobníky a náboji. K předání zboží došlo v obou případech v Rokycanech, kde byl také Srb s přezdívkou Koča loni v říjnu zatčen.

Odsouzený policistovi podlehl a zbraně prodal

„Působil opatrným dojmem. Jednou mě dokonce prošacoval, aby se přesvědčil, zda nemám nějaké nahrávací zařízení nebo zbraň,“ pokračoval detektiv. Ten se také snažil od Markoviče zjistit, odkud zbrojní arzenál pochází. „Vždycky odpovídal vyhýbavě. Nic konkrétního nikdy neřekl, pouze to, že je na obchodu zainteresováno více lidí. Nezajímalo ho ani to, co já s těmi zbraněmi budu dělat,“ uvedl dále agent.

Markovič, který žije v České republice už více než 20 let, označil policistovu výpověď z větší části za lež. Tvrdil, že spolu domlouvali obchod s pozemky. „Ten člověk začal mluvit o tom, že by koupil nějaké zbraně, že to má pojištěné tak, aby je mohl dostat do Německa. Když to nevyšlo s těmi pozemky, tak jsem mu podlehl a něco mu prodal,“ prohlásil Srb.

Reklama

Výběr článků

Načítám