Hlavní obsah

Pátrání po zdroji metanolu v lihovinách vedlo i do Řitky

Novinky, Radek Plavecký
Řitka

Jedna ze stop při pátrání po nebezpečném metanolu vedla kriminalisty i do Řitky u Prahy, kde sídlí mj. i firma Carlogic, zabývající se prodejem kapalin do aut, při jejichž výrobě se používá metylalkohol. Jejím jednatelem je jeden ze dvou hlavních obviněných, Tomáš Křepela.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Do metanolové kauzy je podle policie zapletena i firma Carlogic se sídlem v Řitce. Její jednatel je jedním z obviněných.

Článek

Ve firmě nikdo v pondělí nebral ani pevnou linku, ani mobil, číslo jediného jednatele bylo stále nedostupné. Manželka jednatele o případném spojení s metanolovou kauzou nic neprozradila. „Voláte dobře, ale nechci nic říkat. Až budu chtít, tak zavolám,“ řekla Právu a položila telefon.

Společnost, jež prodává oleje, chladicí směsi nebo kapaliny do ostřikovačů a jinou autokosmetiku, sídlí v Řitce v areálu bývalého statku na tamním zámečku. Statek je ale nepřístupný, dokonce i klika u dveří byla vyndaná a dovnitř se dá vjet jen vysokými vraty na dálkové ovládání.

Místní lidé potvrzovali, že žádný velký provoz na statku není, a to navzdory tomu, že tu má mít sídlo kolem deseti firem. „Moc sem nikdo nechodí, žádné zaměstnance tady asi nemají. Dohromady sem může jezdit tak kolem deseti lidí,“ říkala jedna ze starších obyvatelek Řitky.

„Nic tu nevyrábějí“

Mladší žena, která chodí kolem statku téměř denně, potvrdila, že tady žádný velký provoz není. „Jen občas sem přijede nějaká dodávka, ale spíš osobáky. Ani žádná razie tady kvůli tomu nebyla, o ničem nevím,“ řekla.

O něco víc o dění uvnitř věděl jeden ze zákazníků. „Chodíval jsem tam přímo do téhle firmy pro olej nebo vodu do ostřikovačů. Dřív to bylo přístupné, ale teď jsou vrata z obou stran zavřená, ale stejně tam nikdy nebylo vidět nic zvláštního. Oni tam měli jednu stodolu a tam byly v regálech krabice nebo kanystry s olejem a dalšími věcmi do aut. Určitě tam nebyla žádná stáčírna nebo nějaká výroba. Byl jsem tam několikrát, to bych viděl, nebo by to bylo cítit, ale nic, žádný líh, fridex nebo nějaký podobný látky tam nikdy cítit nebyly,“ líčil jeden z mužů z Řitky.

Podle něj firma neměla nejspíš ani jiné zaměstnance. „Byl tam buď přímo on, majitel, nebo jeho manželka. Vždycky jenom sáhli do regálu pro olej, všechno bylo v originálních obalech, nic se nestáčelo jen tak, rozhodně tam nic nevyráběli, jenom prodávali,“ opakoval.

„Viděl jsem tam i velké nádrže, asi na kubík kapaliny, taky tam byly velké sudy na olej, ale nic z toho nestáčeli. Nejspíš to jen nakupovali a prodávali dál. Byli to jen překupníci, tady nic nevyráběli. Jestli jinde, to nevím, ale tady určitě ne,“ ujišťoval místní zákazník a během rozhovoru s ním se před statkem jen otočilo policejní auto a zase odjelo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám