Hlavní obsah

Soud uvěřil, že příteli neprobodla plíci úmyslně. Odešla s podmínkou

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Pouze s podmínkou odešla sedmatřicetiletá Miroslava Vaňková v pátek od královéhradeckého soudu za probodnutí plíce svého druha. Soud uvěřil ženě i jejímu příteli, že ho zabít nechtěla a čin překvalifikoval z pokusu o vraždu na těžké ublížení na zdraví. Ženě přitom hrozilo až dvanáct let za mřížemi. Rozsudek je pravomocný. Obžalovaná i státní zástupkyně se vzdaly práva odvolání.

Foto: René Chvalina, Právo

Obžalovanou ženu přivedla k soudu eskorta.

Článek

Žena se u soudu k činu přiznala, tvrdila však stejně jako její pobodaný přítel, že šlo o nešťastnou náhodu. Oba spolu žijí už sedm let a mají spolu pětiletého syna. Letos se dokonce chtěli brát.

„Já jsem si v kuchyni krájela sýr a přítel ke mně přistoupil zezadu, chytil mě a prudce obrátil. Bála jsem se, že mi chce ublížit. Jak jsem měla nuž v ruce, tak jsem ho při tom otočení bodla,“ uvedla již dříve u soudu Vaňková.

„Nechtěla jsem ho zabít. Strašně moc lituji toho, co se stalo,“ neskrývala před soudem lítost obžalovaná žena. Podobně u soudu vypovídal i její přítel.

„Chtěli jsme se letos vzít, než půjde náš syn do školy. Všechno to byla opravdu nešťastná náhoda. Mám ji pořád moc rád a chceme spolu žít i nadále. Se synem nám moc chybí,“ vypověděl u soudu pobodaný muž.

Soud výpovědi obou partnerů nakonec uvěřil a zmírnil hodnocení činu z pokusu o vraždu na těžké ublížení na zdraví. Soud se tak dostal na trestní sazbu tři až deset let vězení.

Senát využil také možnosti, že k tříletému trestu lze stanovit podmíněný odklad. Ten byl stanoven na dobu v trvání pěti let. Žena v této době nesmí navštěvovat restaurační zařízení a požívat zde alkoholické nápoje. Musí navíc zaplatit zdravotní pojišťovně 138 606 korun za léčení přítele, kterému způsobila vážné zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám