Hlavní obsah

Víc než polovina Čechů kvůli metanolové aféře odmítá tvrdý alkohol

Víc než polovina Čechů, přesně 51 procent, kvůli aféře s metanolem odmítá tvrdý alkohol. Celkem 15 procent lidí na lihoviny nezanevřelo úplně, ale na obsah lahví, ze kterých pijí, si dávají větší pozor. Naopak zhruba třetina své zvyklosti nezměnila a tvrdý alkohol konzumuje stejně jako dřív. Vyplývá to z bleskového průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou televizi. Průzkumu se zúčastnilo 521 Čechů.

Foto: Profimedia.cz

ilustrační foto

Článek

Viníky metanolové aféry jsou podle 58 procent Čechů nelegální výrobci alkoholu. Necelá třetina míní, že odpovědnost za problémy mají orgány státní správy - tedy úřady a policie. Zbylá desetina pak soudí, že za aféru mohou prodejci, oficiální výrobci nebo samotní pijáci alkoholu.

Na případné odškodnění obětí mají lidé nejednoznačný názor. Polovina soudí, že by měl škodu obětem či blízkým nahradit stát, druhá polovina s tím nesouhlasí, uvedla ČT.

Obětí otrav metylalkoholem je 23, otrávených v nemocnicích ale opět přibylo. Zákaz prodeje nápojů s obsahem alkoholu nad 20 procent, který platí od pátku, doléhá už i na výrobce.

Reklama

Výběr článků

Načítám