Hlavní obsah

Starosta Nemanic dostává miliónové provize za "dobré rady" pumpařům

Právo, Patrik Biskup

Starosta příhraničních Nemanic na Domažlicku Ivan Bartošek (ČSSD) si žije jako král. Alespoň podle peněz, na které si přijde vedle úřednického platu. Podle zjištění Práva mu každý měsíc vyplácí sto tisíc korun společnost Top Tank, která provozuje síť benzinek u německých hranic.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Částka, kterou Bartošek inkasuje do vlastní kapsy, je více jak dvojnásobkem toho, co dostává obec za pronájem areálu bývalé celnice na hraničním přechodu Lísková-Höll.

Top Tank ovládají domažličtí podnikatelé Marek Hikl a Libor Hammer. Ti jsou také obchodně propojeni s firmou Start Step, která na sklonku roku 2009 zprovoznila pumpu právě na přechodu v Lískové. Bartoška petrolejáři královsky platí oficiálně za dobře míněné rady.

Právu se podařilo získat dva roky starou smlouvu uzavřenou mezi společností Top Tank a Bartoškem, podle které má starosta firmě radit, jak zkvalitnit práci. Za to mu každý měsíc náleží provize ve výši sto tisíc korun, kterou pravidelně dostává na soukromý účet. Celkem si tak Bartošek přišel už na více než tři milióny korun.

Foto: Právo

Smlouva zaručuje starostovi 100 000 korun měsíčně.

Obec Nemanice získala areál bývalé celnice bezúplatným převodem od státu. Vzápětí jej pronajala na 20 let soukromé společnosti za 40 tisíc měsíčně. Kromě už fungující benzinky bude areál z větší části využíván komerčně, nájemce tam ještě plánuje kavárnu, kadeřnictví a jiné služby.

Bartošek na dotaz Práva uvedl, že pro firmu Top Tank pracuje jako podnikatel. Co pro ni konkrétně dělá, odmítl sdělit, stejně jako výši odměny. „Tohle bych nerad zveřejňoval v novinách,“ prohlásil Bartošek.

Jezdí na kontroly, byl nejlevnější

Jeho pracovní náplň ve firmě vysvětlil její spoluvlastník Marek Hikl, nicméně ani on neřekl, kolik za to Bartoškovi platí. „Z hlavy to nevím,“ sdělil Právu Hikl. Podle něho Bartošek jezdí na kontroly čerpacích stanic a podává o tom zprávy. „Je to pro nás velmi důležité, odhalí se tím řada věcí, které pak ještě můžeme zlepšovat,“ vysvětlil Hikl. K Bartoškově odměně pouze uvedl, že jde o standardní peníze. „Kdybychom si na to najali specializovanou firmu, zaplatíme mnohem víc,“ tvrdí Hikl.

Starostu si prý firma vybrala ve výběrovém řízení. „Měli jsme asi tři zájemce. Starosta byl pro nás nejlevnější,“ uzavřel Hikl.

Už v minulosti byl Bartošek velmi vstřícný k jiné firmě, která na Lískové v roce 1999 zprovoznila první pumpu a na kterou měli Hikl s Hammerem rovněž obchodní vazby. Starosta zbavil firmu konkurence, když obec zavázal k tomu, že deset let nepovolí ve svém katastru stavbu žádné jiné čerpací stanice. Jistil se tím, že pokud by další volební období neuspěl a jeho nástupce by chtěl závazek zrušit, musela by obec firmě zaplatit čtyřmiliónové penále.

Vyšetřován byl už dříve

Bývalý policista Bartošek, který vládne Nemanicím nepřetržitě od roku 1998, letos kandiduje za ČSSD do krajského zastupitelstva. Už jednou jej protikorupční policie vyšetřovala pro podezření z přijetí úplatku v souvislosti s prodejem areálu bývalé pohraniční roty, které se obec zbavila pod cenou.

Prsty měl také v nechutné kampani proti své politické konkurentce a bývalé starostce Vlastě Talašové, která ho často veřejně kritizovala. Z jeho domácího počítače byl odeslán na internetovou seznamku smyšlený profil Talašové, který ji vylíčil jako chlípnou nymfomanku. Oplzlé texty s obscénními fotografiemi byly doplněné o osobní údaje včetně celého jména, adresy a telefonního čísla do bydliště. Talašovou pak obtěžovaly desítky zvrhlíků a navrhovaly jí různé nechutnosti.

Policisté tehdy případ odložili s tím, že se nikdo z Bartoškovy rodiny k autorství profilu neměl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám