Hlavní obsah

Vrah z Mukařova dostal po odvolání přísnější trest: doživotí za tři ubodané

– Praha • Aktualizováno
Právo, Josef Koukal

Vrchní soud v Praze udělil doživotní trest Michaelu Galezovi (22), který loni v srpnu v Mukařově u Prahy vyvraždil rodinu nového přítele své bývalé dívky. Galez ubodal tři lidi: sestru svého soka, jejího přítele a otce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Letos v březnu byl středočeským krajským soudem odsouzen k výjimečnému trestu 30 let vězení, s nímž se smířil. Odvolala se však státní zástupkyně, které i nejpřísnější výjimečný trest připadal pro Galeze příliš mírný.

„Komu jinému by měl být uložen nejvyšší trest, než osobě, která takovým způsobem usmrtila tři osoby a zničila dvě rodiny,“ argumentovala žalobkyně Eva Prskavcová.

Galez své oběti ubodal třemi různými noži, z nichž jeden si na místo činu přinesl. Vloupal se do domu přítele své expartnerky a byl připraven zavraždit zde kohokoli. Poté, co zákeřně zaútočil na sestru soka a jejího přítele, jejich zkrvavená těla se snažil ukrýt ve sklepě pod kobercem a v bytě začal uklízet.

Po nenadálém příchodu rodičů zaútočil také na otce rodiny, kterého s nožem pronásledoval až na ulici, kam zkrvavený muž utíkal. Zde ho zasedl a dobíjel. Zasadil mu celkem 26 ran, než utekl před náhodným svědkem.

Běsnění vraha, který se chtěl pomstít své bývalé družce, unikla paradoxně jak ona, tak i její nový přítel. Oba byli v době činu v práci.

Byl by nebezpečný i v padesáti

Podle Prskavcové je Galez i do budoucna nebezpečný a kdyby kolem 50 let věku opustil brány vězení, mohl by své jednání zopakovat. Také podle znalců, kteří pachatele vyšetřovali, je jeho náprava ztížena.

Galezův obhájce Milan Bureš přesto namítl, že zákonné podmínky pro udělení nejvyššího trestu nebyly v případě jeho klienta splněny. „Jeho resocializaci znalci zcela nevyloučili. Podle zákona se doživotí uděluje pouze v případě, kdy neexistuje žádná naděje na nápravu,“ uvedl obhájce.

Předsedkyně senátu Jaroslava Maternová dala žalobkyni za pravdu ve všech bodech. Galez podle ní splnil všechny tři podmínky pro udělení nejvyššího trestu, když spáchal zvlášť zavrženíhodný čin ze zvlášť zavrženíhodných pohnutek a navíc s nenapravitelným následkem.

„Kauza se zcela vymyká z ostatních případů domácích vražd, které soudy projednávají,“ uvedla Maternová.

Vrah si čin plánoval, výčitkami netrpěl

Galez si místo bydliště přítele své bývalé dívky cíleně zjišťoval, okolí domu dvě hodiny pozoroval, vnikl do něj ozbrojený a členy rodiny systematicky vyvražďoval. Že čin provede, řekl navíc už dříve matce své expřítelkyně, která ho však nebrala vážně.

„Je otázkou, kdyby nebyl vyrušen v útoku na otce rodiny na ulici před domem nenadálým svědkem, zda by se nevrhl i na matku, která tou dobou byla v domě,“ podotkla soudkyně.

O cynismu pachatele svědčí i to, že den po vraždách volal svému sokovi, vyjadřoval mu soustrast s rodinnou tragédií a nabízel mu pomoc.

Pro případ policejní prohlídky si dokonce po vraždě dokoupil do své domácnosti stejný nůž, jako byl ten, který zanechal na místě činu a nechal se ostříhat, aby ho nepoznal svědek, který ho při činu vyrušil. „Jeho postoj nesignalizuje, že by měl výčitky,“ dodala soudkyně.

Rozsudek vrchního soudu je pravomocný, zda Galez využije mimořádný opravný prostředek a podá dovolání k nejvyššímu soudu, není zatím jasné. „Rozhodneme se po poradě s klientem,“ uvedl k tomu pouze jeho obhájce Bureš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám