Hlavní obsah

První velká ryba v metanolové kauze je ve vazbě. Obviněno už bylo 23 lidí

Právo, ČTK, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlín
Aktualizováno

Jednoho z větších dodavatelů lihu, dvaačtyřicetiletého Rudolfa F. z Ostravy, poslal Okresní soud ve Zlíně do vazby. Policisté se k „větší rybě“, která údajně obchodovala s několika tisíci litry lihu, dostali po výsleších již dříve obviněných mužů ze Zlínska. Dosud obvinila policie v různých částech Česka 23 lidí.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Dvaačtyřicetiletý Rudolf F. je podle policie "velkou rybou".

Článek

Distributor lihu z Ostravy čelí obvinění z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. V případě prokázání viny mu hrozí až osmileté vězení.

"Posunuli jsme se do určité skupiny osob, která má návaznost možná na organizátory, možná na dovozce surovin a podobně," řekl v pondělí policejní prezident Martin Červíček. Podle něj z dosavadního vyšetřování "jednoznačně vyplývá, že ty případy mají svoji spojitost".

Podle náměstka ministra vnitra Jaroslava Hrušky není možné stanovit žádnou "hlavní a nejpravděpodobnější" verzi. Jednou z nich je prý třeba to, že by metylalkohol mohl pocházet z kapaliny do ostřikovačů, z níž se dá separovat alkohol. "Odmítám, že by jediná, hlavní stopa vedla do Polska...," řekl Hruška.

Muž z Lipníka do vazby nemusí

V pondělí rozhodoval soud o uvalení vazby na třiačtyřicetiletého muže z Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Přerovský soudce návrhu na jeho vzetí do vazby nevyhověl a muž byl propuštěn ze zadržení. Na svobodě je stíhán také druhý muž, který si vyslechl obvinění již v pátek večer.

"Obviněný byl propuštěn ze zadržení na svobodu," řekl soudce Martin Lýsek. Policie muže chtěla umístit do vazby kvůli obavě z útěku, pokračování v trestném činu a kvůli možnému ovlivňování svědků. Soudce však uvedl, že podle spisu jde o nedbalostní trestný čin s vážnými následky, ale ani jeden ze tří vazebních důvodů se neprokázal.

Další zadržený v Ostravě

Moravskoslezská policie v souvislosti s otravami metanolem zadržela dalšího podezřelého. Dosud v tomto případu obvinila 13 lidí, osm z nich je ve vazbě.

"V terénu je řada kriminalistů. Prověřujeme další stopy a důkazy. Provádíme i prohlídky bytových a dalších prostor. V tuto chvíli jsme jich provedli celkem už 35," řekla Holčáková.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám