Hlavní obsah

Na Zlínsku další obvinění kvůli metanolu, v Litvínově se otrava nepotvrdila

Právo, Novinky, ČTK, Ondřej Kořínek, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litvínov
Aktualizováno

U ženy z Litvínova se v sobotu nakonec nepotvrdila otrava metylalkoholem. Odpoledne o tom informoval mluvčí nemocnice v Mostě. Žena měla podle prvotních informací vypít alkohol z nekolkované lahve na sídlišti Janov v Litvínově. Na Zlínsku mezitím policie obvinila kvůli metanolu další lidi.

Záchranáři v Litvínově zasahovali u ženy s podezřením na otravu metylalkoholemVideo: Novinky

 
Článek

"Do nemocnice byla přijata 49letá žena z Litvínova," řekla Novinkám policejní mluvčí Marie Pivková.

"U ženy, která byla hospitalizována s podezřením na intoxikaci metylalkoholem, se otrava nepotvrdila," sdělil později mluvčí společnosti Krajská zdravotní Jiří Vondra.

V Ústeckém kraji se tak zatím nepotvrdil žádný případ otravy metylalkoholem.

V celé republice od pátečního večera platí zákaz prodeje nápojů s obsahem nad 20 procent alkoholu, přesto přibývají otravy způsobené metylalkoholem. U dvou lidí přijatých v pátek do Třinecké nemocnice byla potvrzena otrava.

Osmatřicetiletého muže s otravou přijala v sobotu také nemocnice v Boskovicích na Blanensku. Pil údajně z lahve bez označení původu.

Naopak stav intoxikovaného muže v Praze se podle lékařů zlepšil. Metylalkohol si v Česku vyžádal zatím 19 lidských životů a další desítky lidí jsou v nemocnici.

Policie obvinila na Zlínsku již šest lidí 

Policie v sobotu obvinila další lidi. „Poslední dva v sobotu dopoledne z ohrožení zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti. U obou byl dán návrh na vzetí do vazby,“ řekl Právu v sobotu zlínský policejní mluvčí Petr Jaroš s tím, že ze zbylé čtveřice jsou tři stíháni na svobodě, jeden vazebně.

V Olomouckém kraji byl zatím obviněn ze stejného deliktu jeden muž (45) z Přerovska. „Návrh na vzetí do vazby nebyl akceptován. Stíhán je na svobodě,“ řekla Právu olomoucká policejní mluvčí Marie Štrbáková a dodala, že po celém kraji probíhaly od pátečního večera kontroly kvůli zákazu prodeje tvrdého alkoholu nad 20 procent.

"V noci na sobotu bylo nasazeno 142 policistů, kteří zkontrolovali 857 provozoven. Od dnešních 6.00 do 13.00 hodin 70 policistů zkontrolovalo 362 provozoven, přičemž porušení prohibice nebylo zjištěno. Zjistili jsme ale sedm mladistvých pod vlivem alkoholu,“ uvedla mluvčí.

Na Zlínsku 65 policistů zkontrolovalo 585 provozoven. „Zákaz porušen ani v jednom případě nebyl,“ konstatoval Jaroš.

Moravskoslezská policie obvinila již 12 osob. Tři obvinění jsou ve vazbě, šest osob čeká na rozhodnutí o vazebním stíhání a tři jsou vyšetřováni na svobodě.

Stav všech pacientů ve zlínské nemocnici se zlepšil

Z deseti hospitalizovaných po otravě závadným alkoholem v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně již nikdo není v kritickém stavu. „Stav všech těchto pacientů je stabilizovaný,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Karla Havlíková a dodala, že nyní tam čeká na výsledky vyšetření žena (44), která tam přišla poté, co po požití alkoholu zvracela.

Muž (63) z Kojetína, kterého hospitalizovali v pátek v nemocnici v Přerově, je stále v bezvědomí a v kritickém stavu. Stav ženy (52) z Brodku u Přerova, kterou tam přijali v pondělí, se stále zlepšuje.

V Olomouckém kraji kvůli smrtícímu metylalkoholu zemřeli čtyři lidé, ve Zlínském dva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám