Hlavní obsah

Svědek v kauze Řebíček a spol. očerňoval poškozeného, jak to šlo

Právo, Karel Otcovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teplice

Výpovědí jednoho ze dvou předvolaných svědků pokračoval v pátek u teplického okresního soudu proces v kauze údajné korupce tří bývalých policistů teplické hospodářské kriminálky. Mezi obviněnými je i bratr exministra dopravy Aleše Řebíčka (ODS) Adam.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaní zleva Roman Majerník, Radek Turišin a Adam Řebíček před hlavním líčením

Článek

Na případ upozornil policejní inspekci a média teplický podnikatel Michal Bartes. Jeho někdejší zaměstnanec v autobazaru AutoHypo před soudem svého bývalého šéfa, a jistý čas údajně i dobrého kamaráda, očernil, jak jen to šlo.

Bartes, který je nyní kvůli daňovým deliktům v ostravské vazební věznici, byl podle něj „megaloman a Baron Prášil, který si hrál na něco, na co neměl“. Peníze si prý legálně vydělat neuměl, a tak bohatl na pojistných a úvěrových podvodech.

„Dokázal namočit do problémů kohokoliv, jen aby zakryl vlastní průšvihy,“ řekl svědek, který prý jeho tvrdost poznal na vlastní kůži poté, co se nepohodli kvůli penězům.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Adam Řebíček vstupuje do jednací síně.

Svědek dále uvedl, že obžalované zná jen od vidění a z médií. Bartes se mu prý nikdy nesvěřil, že by ho kriminalisté vydírali. „Jednou se však pochlubil, že v novinách vyjde s ním rozhovor, ve kterém popisuje nekalé praktiky teplických policistů. Bral jsem to jako další jeho snahu o zviditelnění. Později mě a další zaměstnance upozornil, že budeme vypovídat na policejní inspekci a že když řekneme, co nám doporučí, tak že každému dá pět tisíc korun,“ tvrdil svědek s tím, že jeho nabídku odmítl, protože nebude svědčit proti někomu, koho nezná.

Měli vzít tři milióny za klid

Expolicisté Roman Majerník, Radek Turišin a Řebíček měli podle obžaloby od Bartese vzít v letech 2006 až 2007 po různých částkách dohromady zhruba tři miliony korun za to, že ho nechají v klidu podnikat, popřípadě že fiktivní trestní kauzy vyřeší v jeho prospěch. Podobně měli údajně vydírat i další teplické podnikatele.

Hlavou gangu obžalovaných policistů být zřejmě Majerník, který si v minulých letech údajně pořídil na poměry běžného policisty velké množství majetku.

Ve chvíli, kdy Bartes přestal platit, provedli policisté v autobazaru razii a Bartes skončil ve vazbě. Po propuštění se obrátil na inspekci ministerstva vnitra, která se případem zabývala. Obžalovaní, kterým za braní úplatků a zneužití pravomoci hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi, shodně tvrdí, že jsou nevinní. Podle nich jde o vykonstruované obvinění.

Ostře sledovaný proces skončil v červnu 2010 osvobozujícím verdiktem. Soudce Milan Ferenc své rozhodnutí zdůvodnil nedostatkem přímých důkazů. Odvolacímu krajskému soudu se ale jeho verdikt nelíbil, prý nebyl dostatečně důsledný při sbírání důkazů. Případ mu proto loni v červenci vrátil k novému projednání.

Soudce odročil hlavní líčení na 23. listopadu s vírou, že se do té doby podaří vyhledat další svědky, které mu doporučil vyslechnout krajský soud. Zatím po nich pátrá marně.

Adam Řebíček v současnosti působí jako finanční ředitel a místopředseda představenstva fotbalové Slavie, kterou vlastní jeho bratr Aleš. Ten byl ministrem dopravy v Topolánkově vládě, tedy v letech 2006 až 2009. V téže době začala přeměna jeho bratra z řadového policisty na byznysmena - v roce 2006 nastoupil do polostátního ČEZ, o rok později se dostal do dozorčí rady jejích dvou dceřiných firem a ještě před koncem bratrova ministerského působení přešel do státní Správy železniční dopravní cesty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám